SMRT BLIŽNJEGA

Žalovanje: jokajte, kričite, občutite; in dovolite bližnjim, da vas tolažijo

Mojca Kopriva
6. 3. 2022, 21.33
Deli članek:

Življenje je minljivo. Pogosto se minljivosti resnično zavemo šele, ko izgubimo ljubljeno osebo. Smrt bližnje, ljubljene osebe izjemno boli.

Dreamstime
Izguba neznosno boli. Občutek imate, da bolečina ne bo nikoli minila. Sprejmite vsa svoja občutja. Prepoznajte svoja čustva. Izrazite jih.

V sodobni družbi je tema smrti še precej tabuizirana. O smrti se na splošno ne razpravlja veliko, kot da bi se bali lastne minljivosti in minljivosti drugih. Vsakdo od nas se je ali se še bo v življenju, žal, soočal z izgubo bližnjega in posledično z veliko žalostjo, ki pa je ne moremo popolnoma razumeti, dokler tega ne doživimo – takrat občutimo globoko žalost in druga čustva, ki nas ob izgubi lahko obhajajo: jezo, krivdo, obup …

Žalovanje

Žalovanje je proces, ki se od posameznika do posameznika razlikuje tako v intenziteti kot dolžini. Vsak žaluje na svoj način in toliko časa, kolikor za to potrebuje. Žalovanje se pravzaprav nikoli ne konča; lahko pa bolečina popusti do te mere, da lahko žalujoči znova normalno funkcionira. Žalovati ne nehamo nikoli, se pa navadimo izgubo sprejeti in z bolečino živeti. Med procesom žalovanja vsak po svoje izražamo čustva. Doživljanje različnih čustev je povsem normalno, dokler ne trajajo predolgo. Prej ali slej je spomin na umrlega manj boleč.

Faze žalovanja

Tekom let in med raziskovanjem procesa žalovanja so strokovnjaki določili različne faze žalovanja: šok in čustvena otopelost; zanikanje; hrepenenje; jeza in krivda; žalost, potrtost, brezup in dezorganizacija; in nazadnje sprejetje in reorganizacija.

Dovolite, da vam pomagajo

Ob izgubi ste neutolažljivi in prav je, da takrat dovolite, da vam pomagajo drugi. Če se vam zdi, da vam bližnji in znanci ne zmorejo ali ne znajo nuditi prave opore, se lahko kadarkoli obrnete po pomoč k strokovnjakom. Obrnite se na svojega zdravnika, ki vas bo ustrezno napotil dalje. Pomoč lahko poiščete tudi v temu namenjenih podpornih društvih. Priskrbite si literaturo, ki vam bo pomagala spoznati proces žalovanja. Berite knjige in članke, ki vam bodo v uteho in v pomoč.

Dajte si čas

Bolečina nikoli ne izgine, le naučili se boste z njo živeti. Dajte si dovolj časa za žalovanje, vendar si ne pustite, da bi predolgo ostali na isti točki. Težke življenjske preizkušnje nas pogosto vodijo do tega, da znova najdemo sebe. Počnite stvari, ki vas veselijo. Obudite hobije, na katere ste pozabili.

Kako pomagati žalujočemu

Žalujočemu tolažilne besede pogosto ne pomagajo ali ga sploh ne ganejo. Pogosto se počuti, kot da ga nihče ne razume. Zato pomoč žalujočemu terja veliko sočutja in obzirnosti, predvsem pa razumevanja. Resničnega razumevanja. Proces žalovanja se začne s sprejetjem izgube oziroma smrti osebe. Da bo žalujoči lažje ozavestil izgubo, mu lahko pomagamo tako, da se z njim pogovarjamo o dejstvih v zvezi s smrtjo, na primer o času smrti, okoliščinah, vzroku in o času pogreba.

Življenje brez umrlega

Žalujoči se mora po smrti ljubljene osebe navaditi na novo življenje, v katerem občuti neko pomanjkanje. To je odvisno tudi od tega, kakšno vlogo je imel umrli v njegovem življenju. Na racionalni ravni lahko občuti pomanjkanje pri odločanju, finančnih zadevah, vodenju gospodinjstva, na čustveni ravni pa pogreša oporo, razumevanje, pozornost, nežnost, zato se mora naučiti prevzeti tudi vloge tistega, ki je odšel.

Žalujoči potrebuje čas

Žalovanje je proces, ki terja čas, od osebe do osebe pa je odvisno, koliko časa potrebuje; najpogosteje se potrebuje leto dni. Žalujočemu moramo dovoliti, da ima svoj način žalovanja, predvsem pa mu moramo stati ob strani, ko mu je še težje kot sicer, to je predvsem ob družinskih praznikih, obletnicah ali počitnicah. Lahko se zgodi, da v procesu žalovanja žalujoči dobi napad panike, doživlja občutke tesnobe, brezupa, resne depresivnosti. Takrat mu moramo razložiti, da so ta doživljanja normalna in da bodo minila.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov