Danes so na trgovinskih policah na voljo jajca različnih vrst. Še vedno najpogosteje kupujemo kokošja, sicer pa tudi prepeličja, nojeva, račja, gosja, puranja in še bi lahko naštevali. Več kot polovica vseh državljanov jajca uživa običajno enkrat na teden ali redkeje, petina več kot enkrat na teden, desetina pa jih sploh ne uživa.
Nasitno, a nizkoenergijsko živilo
Jajca so zelo nasitno živilo, zato jih je priporočljivo uživati za zajtrk. A njihova prednost je predvsem nizka energijska vrednost. V povprečju ima eno jajce okoli 78 kalorij. So izjemno bogat vir beljakovin (okoli 6,5 grama), vitaminov (A, B1, B2, D in E) ter mineralov (železo, natrij, fosfor in kalcij). Res je, da so tudi naravni vir holesterola, a če zaužijete dve jajci na dan, ne presežete priporočene količine. Poleg tega so določene študije pokazale, da redno uživanje jajc zvišuje raven dobrega holesterola, kar lahko znatno zmanjša možnost srčnih bolezni.
Zaščita možganov
Jajca so odličen vir holina in številnih vitaminov, ki so pomembni gradniki možganov. Vsebujejo tudi fosfolipide, ki so pomembni za normalno komunikacijo možganskih celic. Holin je sicer manj znana hranilna snov, ki je po navadi združena z vitamini B-kompleksa. Tako spada med pomembna hranila, potrebna za številne procese in normalno delovanje telesa. Holin je izjemno pomemben tudi za zdravje jeter, srca in ožilja ter pri odpravi nevroloških nepravilnosti. Najboljši vir v prehrani so jajčni rumenjaki in goveja jetra.
Zaščita vida
Kokošja jajc so odličen vir luteina; ta antioksidant oko oziroma očesno mrežnico varuje pred uničujočimi spremembami, ki se lahko pojavijo v očesnem tkivu. Lutein je zato izjemno pomemben za ohranjanje ostrega in jasnega vida.
Občutek sreče
Jajca vsebujejo številne aminokisline, ki pripomorejo pri odpravljanju težav s tesnobo in stresom, uravnavajo namreč raven serotonina, ki je znan kot hormon sreče.