Nasveti

Naredite konec prepirom okoli domače naloge in umivanja zob

Mojca Kopriva
12. 2. 2022, 12.55
Deli članek:

Za vas imamo nekaj modrih nasvetov in trikov, kako otroku zoprnije narediti bolj znosne in prijetne.

Dreamstime
Večina otrok do petega leta starosti sovraži obisk frizerja in striženje.

Skoraj ni otroka, ki ne bi oboževal pravljičnih bitij in superjunakov, ni deklice, ki si ne bi želela barbike, fantka, ki si ne bi neskončno želel avta na daljinsko upravljanje. Večina otrok je nora na torte in sladke pijače, radi skačejo v vodo in se mečejo po snegu. A tako kot vemo, kaj imajo otroci radi, jim je skupno tudi to, česa ne marajo.

Striženje las

Večina otrok do petega leta starosti sovraži obisk frizerja in striženje. Bojijo se tujih ljudi in škarjic, v salonu lahko uprizorijo pravo dramo. Poskusite najti salon, kjer otroke posedejo v kakšno zanimivo letalo ali avtomobil ter jih nato strižejo. Naj imajo otroci v roki svoje najljubše igračke, ki lahko »trpijo« z njimi. Peljite otroka k frizerju, za katerega veste, da je sproščen in se bo z otrokom šalil.

Domača naloga

Šolske obveznosti so gotovo na vrhu seznama osovraženih stvari vseh šolarjev tega sveta. Seveda so otroci tudi mojstri izmotavanja in laganja, presenetljivo velikokrat nimajo nobene domače naloge ali pa so zvezek s knjigo vred pozabili v šoli. No, domača naloga je težko zabavna, a če se ne boste takoj začeli dreti in izgubljati živcev, ampak boste vse skupaj raje obrnili na šalo in po opravljeni nalogi obljubili nekaj zabavnega, bo tudi domača naloga hitreje opravljena. Medtem ko otrok dela nalogo, tudi vi postorite vam najbolj zoprne stvari – na primer pobrišite prah.

Dreamstime
Manjši bodo koščki zelenjave, raje jih bodo otroci pojedli in se tako navadili nanje.

Zelenjava na krožniku

Otroku morate zelenjavo predstaviti na zabaven način. Ustvarite živalce ali smeške − iz paradižnikov oči, iz paprike nos, iz belušev nasmešek, brke iz drobnjaka, ušeska iz špinače. Zelenjavo skrijte v hrano, vse skupaj spasirajte z ročnim mešalnikom v omako ali preliv ali pa jo dajte v jed v plasteh. Navadite jih na oreščke, korenček, narezan na trakove, rozine, sadni čips. Raziskave kažejo, da če otroci vidijo, da njihovi starši ter starejši bratje in sestre z užitkom jedo zelenjavo s svojega krožnika, jih z veseljem posnemajo. Manjši bodo koščki zelenjave, raje jih bodo otroci pojedli in se tako navadili nanje, da bodo potem z veseljem normalno jedli zelenjavo.

Umivanje zob

Če želite že na začetku vsaj malenkostno zatreti upor v kopalnici, naj malček svojo ščetko in zobno kremo izbere sam. Glejte le, da si ne izbere prevelike in da je zobna krema primerna starosti otroka. Zelo verjetno je, da bo izbral izdelke s kakšnim otroškim motivom, tudi mi vam predlagamo kakšno zabavno zobno ščetko in zobno kremo s prijetnim okusom.

Dreamstime
Majhne otroke je treba nadzirati in jim pri čiščenju zob pomagati.

Čas za spanje

Otroci že skoraj po pravilu ne marajo časa za spanje in obveznega odhoda v posteljo. Večini otrok se zdi, da se po njihovem odhodu v posteljo prava zabava šele začne, in prav nič jih ne prepričajo vaše modrosti o koristnosti spanja za zdravje in rast. A dobra pravljica bo zazibala v sanje še tako živahnega malčka. Naj izberejo pravljico, malo večji otroci naj sami uživajo v listanju in branju.

Zdravila

Običajno so otroci ob boleznih tako obnemogli, da niti nimajo energije, da bi se upirali. Težava nastane, ko se že dobro počutijo, a morajo še vedno jemati antibiotike in si na primer čistiti nos. No, tukaj nimamo kakšnih velikih nasvetov in vsak bo moral najti svoj trik, otroka lahko samo spomnite, da se je prej slabo počutil in da si tega verjetno ne želi več.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste