Radi obiščemo tudi evropske prestolnice, ki jih krasijo lučke in številne stojnice, ki razkošno ponujajo praznične dobrote. Razkrivamo vam nekaj okusnih pijač, s katerimi lahko presenetite svoje najdražje.
Božični liker
Sestavine: 6 jajc, 250 g sladkorja, zavojček vaniljevega sladkorja, ¼ žličke muškatnega oreščka, ¼ žličke cimeta, 200 ml konjaka, 80 ml ruma, 500 ml sladke smetane, 500 ml mleka.
Priprava: Tir cela jajca in tri rumenjake zmešajte z mešalnikom, da nastane penasta zmes. Dodajte sladkor, vaniljev sladkor, muškatni orešček in cimet ter še enkrat dobro premešajte. Nato prelijte v ohlajeno posodo, dodajte konjak, rum, sladko smetano in mleko, še enkrat dobro premešajte in postrezite.
Mohito z brusnicami
Sestavine: ¼ skodelice medu, ¼ skodelice vode, 2 vejici svežega rožmarina, 6 lističev sveže mete, ¼ skodelice soka limete, ¼ soka brusnice ali višnje, 90 ml belega ruma, 2 skodelici ledu, ¼ skodelice mineralne vode ter za okras brusnice in rožmarin.
Priprava: Za pripravo rožmarinovega sirupa v skodelici zmešajte vejici rožmarina, med in vodo. Pristavite na ogenj in pustite zavreti. Ko zavre, ogenj zmanjšajte in počakajte deset minut. Nato odstavite in ohladite. Liste mete in sok limete zmešajte ter dodajte rožmarinov sirup, brusnični sok, rum in nekaj ledu. Dobro premešajte in zlijte v kozarec ter prilijte mineralno vodo. Okrasite in postrezite.
Vinski koktajl
Sestavine: 200 ml rdečega vina (po želji lahko tudi aromatično suho belo vino), ¼ žličke cimeta, ¼ žličke muškatnega oreščka, 2 žlici sladkorja, 50 ml vodke, 20 ml soka pomaranče, suhi marelici ali figi.
Priprava: Vino zlijte v kozico in zavrite. Nato umaknite z ognja, dodajte cimet, muškatni orešček in sladkor ter dobro premešajte. Pokrijte in pustite pet minut. Mešanici dodajte vodko in pomarančni sok, še enkrat premešajte in nalijte v kozarce. Okrasite s suhimi marelicami ali figami ter postrezite.
Margarita s kokosom
Sestavine: 100 ml soka limone, 125 ml tekile, 50 ml likerja pomaranče, 100 ml kokosovega mleka, 500 ml ananasovega soka, kokosova moka, brusnice ali višnje za okras.
Priprava: Kokosovo moko nežno popražite ter dolijte nekaj limoninega soka. Rob kozarca namočite v limonin sok ter povaljajte v kokosovo moko. V mešalniku za koktajle dobro pomešajte tekilo, pomarančni liker, preostali sok limone, kokosovo mleko in ananasov sok ter nekaj kock ledu. Nalijte v kozarce in okrasite z brusnicami ali višnjami.
Praznični koktajl s penino
Sestavine: 45 ml zeliščnega likerja (Campari), 45 ml vermuta, penina, rezina pomaranče za okras.
Priprava: Kozarec napolnite z ledom. Dolijte oba likerja, nato prilijte penino. Sestavine naj bodo v razmerju 1 : 1 : 2. Kozarec okrasite s pomarančno lupinico in postrezite.
Pijana vroča čokolada
Sestavine: 45 ml viskija, 45 ml čokoladnega likerja, 200 ml vroče čokolade, ščepec cimeta, žlica ekstrakta vanilje, sladka smetana, slezove penice.
Priprava: Najprej pripravite vročo čokolado. Lahko uporabite jedilno čokolado, ki jo stopite v mleku, ali pripravek. Dodajte ščepec cimeta in vaniljo ter dobro premešajte. Na koncu primešajte viski in čokoladni liker ter natočite v kozarce. Okrasite s sladko smetano in slezovimi penicami ter postrezite.
Koktajl s šipkom in konjakom
Sestavine: 60 ml konjaka, 20 ml soka šipka, 20 ml sladkornega sirupa, šipek, penina, vejice rožmarina za okrasitev.
Priprava: Najprej pripravimo sladkorni sirup. V kozici v razmerju 1 : 1 zmešajte sladkor in vodo ter segrevajte do vretja, da se sladkor povsem raztopi. Nato ohladite. V mešalnik za koktajle nalijte sirup, konjak in šipkov sok ter dobro pretresite. Razdelite v štiri kozarce in do vrha prilijte penino. Okrasite z vejicami rožmarina.
Kuhano vino z lovorovim listom
Sestavine: 1l belega ali rdečega vina, 3 dl vode, 10 žlic sladkorja, lupinica limone, cimet, klinčki, lovorjev list.
Priprava: V lonec najprej zlijemo vino, dodamo vodo in ostale sestavine. Postavimo na ogenj in kuhamo do vretja. Nato odstavimo in nalijemo v kozarčke. Kozarčke lahko okrasimo z rezino pomaranče.
Pomarančni punč
Sestavine: 0,5 l čaja, 1 cimetova skorjica, 4 klinčki, limonina skorjica, 2 žlici sladkorja, 0,25 dl pomarančnega soka, 1 dl pomarančnega likerja, sok ene limone, pol decilitra ruma.
Priprava: V pol litra čaja vmešamo sestavine in ob nenehnem mešanju segrevamo do vretja. Nato precedimo in nalijemo v kozarce. Postrežemo z rezino pomaranče in zvezdastim janežem.
Mornarski grog (Švedska)
Sestavine: 1 dl ruma, 3 dl vode, 1 žlica rjavega sladkorja, 2 cimetovi palčki, 1 limona.
Priprava: Vodo zlijemo v kozico, dodamo cimet in sladkor ter zavremo. Dodamo sok polovice limone in rum. Kuhamo do vretja. Nalijemo v kozarce in postrežemo s kolobarjem limone.
Bombardino (Italija)
Sestavine: 90 ml jajčnega likerja, 50 ml brandyja, 0,1 dl sladke smetane, 2 žlički sladkorja.
Priprava: V kozico zlijemo liker in ga počasi segrevamo, vendar ne sme zavreti. Medtem stepemo smetano, ki jo sladkamo. V kozarec najprej nalijemo brandy in ga prelijemo z vročim jajčnim likerjem. Premešamo in okrasimo s sladko smetano. Okrasimo s čokolado v prahu.
Coquito (Portoriko)
Sestavine: 1,5 dl kokosovega likerja (malibu), 400 ml kokosovega mleka, 100 ml sladke smetane, 100 ml kondenziranega mleka, cimetova palčka, muškatni orešček in pet klinčkov, 0,5 dl ruma Bacardi.
Priprava: V kozici segrejemo kokosovo mleko, dodamo kondenziramo mleko, cimetovo palčki, ščepec muškatnega oreščka in klinčke. Zavremo, nato odstavimo. Stepemo smetano in jo nežno vmešamo. Dodamo kokosov liker in rum. Postrežemo okrašeno z muškatnim oreščkom.
Kuhano vino za otroke
Sestavine: 1l jabolčnega soka, 0,5 l čaja rooibos, 2 žlici sladkorja, 1 limona, 1 pomaranča, 1 cimetova palčka, 3 klinčki, 2 zvezdasta janeža.
Priprava: Iz pomaranče in limone iztisnite sok, a lupine ne zavrzite. V posodi nato segrejte jabolčni sok in čaj. Dodajte limonin in pomarančni sok, lupinice, sladkor in začimbe ter kuhajte do vretja. Nato precedite in postrezite s kolobarji pomaranč in s klinčki. Vrhove kozarcev prevlecite z rezino pomaranče in povaljajte v sladkorju. Postrezite z zataknjenimi kolobarji pomaranče.