Jabolčni cmoki so primerna sladica tudi za med tednom, ko morda nimate veliko časa, zaželeli pa ste si nekaj sladkega. Sestavine imate verjetno vedno pri roki, za vse skupaj pa potrebujete okoli pol ure.
POTREBUJETE:
1/2 kg jabolk
200 g pšeničnega zdroba
1 jajce
1 ščepec soli
približno 4 žlice stopljenega masla
oreške (ali drobtine), sladkor in cimet
PRIPRAVA:
Oprana jabolka olupite in grobo naribajte ali narežite na koščke. Dodajte jajce, zdrob in sol ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite testo. Pustite ga počivati 10 minut.
Z navlaženimi rokami oblikujte za oreh velike cmoke, ki jih 3 do 5 minut kuhajte v rahlo osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, so kuhani.
Oreške narežite na grobe koščke in jih na hitro prepražite - toliko da zadišijo in se zelo rahlo obarvajo. Če boste uporabili drobtine, jih prepražite na maslu, toliko da se zapenijo in rahlo obarvajo. Ves čas jih mešajte, da se prepražijo enakomerno.
Cmoke postrezite prelite s stopljenim maslom, nanje pa potrosite sesekljane oreške ali prepražene drobtine, sladkor in cimet. Postrezite še tople