Zanimivosti

RECEPT: Testenine s pečenim feta sirom

M.K.
3. 8. 2021, 12.30
Deli članek:

Preprost recept, ki ga pripravimo tako, da v pečici popečemo feta sir skupaj s češnjevim paradižnikom in nato pripravimo slano sirovo omako za naše testenine.

Shutterstock
/

Potrebujemo:

  • 250 g testenin po želji
  • 600 g češnjevih paradižnikov
  • 150 g feta sira
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke popra
  • 2 sesekljana stroka česna
  • šop nasekljane bazilike



Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. 
  2. Češnjeve paradižnike položimo v pekač z višjim robom, jih prelijemo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Dobro zmešamo, da se vsi namastijo. 
  3. Na sredini pekača naredimo prostor za feta sir, ki ga bo obdajal paradižnik. Nekajkrat ga obrnemo, da se dobro namasti in prekrije z začimbami.
  4. Vse skupaj postavimo v pečico za približno 30 minut, oziroma dokler češnjev paradižnik ne poči in se feta sir stopi.
  5. Medtem, ko se sir in paradižnik peče, skuhamo testenine v loncu s slano vodo. Sledimo navodilom na embalaži, da bodo ‘al dente’. Odcedimo jih, a prihranimo približno deciliter vroče vode. 
  6. Pripravljenemu paradižniku in feta siru takoj dodamo česen in baziliko in vse skupaj temeljito premešamo, da nastane nekakšne vrste groba omaka. 
  7. V pekač dodamo kuhane testenine in premešamo. Okrasimo z listi sveže bazilike in postrežemo še toplo.