Potrebujemo:
- 250 g testenin po želji
- 600 g češnjevih paradižnikov
- 150 g feta sira
- 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- ¼ žličke soli
- ¼ žličke popra
- 2 sesekljana stroka česna
- šop nasekljane bazilike
Postopek:
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
- Češnjeve paradižnike položimo v pekač z višjim robom, jih prelijemo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Dobro zmešamo, da se vsi namastijo.
- Na sredini pekača naredimo prostor za feta sir, ki ga bo obdajal paradižnik. Nekajkrat ga obrnemo, da se dobro namasti in prekrije z začimbami.
- Vse skupaj postavimo v pečico za približno 30 minut, oziroma dokler češnjev paradižnik ne poči in se feta sir stopi.
- Medtem, ko se sir in paradižnik peče, skuhamo testenine v loncu s slano vodo. Sledimo navodilom na embalaži, da bodo ‘al dente’. Odcedimo jih, a prihranimo približno deciliter vroče vode.
- Pripravljenemu paradižniku in feta siru takoj dodamo česen in baziliko in vse skupaj temeljito premešamo, da nastane nekakšne vrste groba omaka.
- V pekač dodamo kuhane testenine in premešamo. Okrasimo z listi sveže bazilike in postrežemo še toplo.