Pretlačeno sadje, razmazano na tanko in posušeno, nato pa zvito za shranjevanje.
Potrebujemo:
- sveže sadje, kolikor ga imamo odveč (jagodičevje, breskve, marelice, jabolka, hruške, grozdje ipd.)
- limonin sok
- sladkor po potrebi
- začimbe kot sta cimet in muškatni orešček (po želji)
Priprava:
-
Operemo, očistimo in olupimo. Odvisno od sadja, nekatero bo potrebno razkoščičiti, drugo olupiti, tretje le dobro oprati. Če izberemo bolj kislo, še ne do konca dozorelo sadje, bomo morali dodati nekaj sladkorja.
-
Sadje zmiksamo v kašo in kuhamo v velikem loncu skupaj z limoninim sokom, sladkorjem in začimbah po okusu. Na nizkem ognju kuhamo približno 10-20 minut.
-
Pekač obložimo s papirjem za peko ali debelim celofanom, ki je varen za uporabo v mikrovalovki in vanj nalijemo sadno kašo do pol centimetra debeline.
-
Postavimo v pečico na 60 stopinj Celzija čez noč in pustimo tako dolgo (tudi do 20 ur!), da se kaša popolnoma izsuši in dobimo čvrsto usnje iz sadja. Tradicionalno se je sadno kašo sušilo na soncu, pokrito s čisto kuhinjsko krpo. Dobra alternativna metoda je tudi sušenje s strojem za sušenje sadja ali dehidratorjem.
-
Shranimo tako, da zavijemo v rolice, postavimo v zrakotesno posodo in položimo v hladilnik ali zamrzovalnik. V hladilniku bo zdržalo do tri mesece, v zamrzovalniku pa še dlje.