PO ZDRAVJE

Škrlatnordeča kopriva za zdravje in dobro kuho

Mare Koren
30. 4. 2022, 14.34
Deli članek:

Vračamo se v naravo, na travnik. Tokrat spominjamo na še eno predstavnico, ki jo radi umeščamo med »koprive«. Veste, da je škrlatnordeča kopriva užitna in celo zdravilna?

Dreamstime
Mrtva kopriva vsebuje veliko kalija, ki je v kombinaciji z ostalimi učinkovinami odličen pri čiščenju krvi, prav tako je kopriva idealen diuretik.

Škrlatnordeča mrtva kopriva je pri nas precej pogosta, saj jo najdemo na travnikih, zapuščenih vrtovih, poljih, v sadovnjakih, ob gozdnih mejah in še bi lahko naštevali. Kljub temu, da nosi ime »kopriva«, nima kaj dosti skupnega z navadno oziroma veliko koprivo, saj spada v družino ustnatic; povezuje ju le videz. Od navadne koprive jo ločimo po rožnatih oziroma rožnato vijoličastih cvetovih, ki spominjajo na vsem dobro znane cvetove »zajčkov«.

Bogata z vitaminom C in železom

Škrlatnordeča mrtva kopriva je izjemno bogata z vitaminom C, v njej pa najdemo tudi veliko železa in vlaknin. Njeno delovanje na telo je protibakterijsko in protiglivično. V ljudski medicini jo pogosto uporabljajo kot naravni diuretik, priporočajo jo pri vročinskih stanjih, saj pospešuje znojenje. Uživanje škrlatnordeče koprive priporočajo tudi alergikom, saj naj bi omilila nekatere alergije oziroma simptome. Prav tako je odlična za preprečevanje okužb dihal in pri vnetju grla.

Zaustavite krvavitve, očistite kri

Tako kot listi trpotca so tudi škrlatnordeče koprive odlična prva pomoč pri praskah in površinskih ranah. Te lahko položite na ureznine oziroma rane in hitro zaustavite krvavitev. Vitamin C in flavonoidi, ki jih najdemo, pa bodo poskrbeli za krepitev imunskega sistema ter preprečili tveganje za okužbo. Določene raziskave nakazujejo, da je škrlatnordeča mrtva kopriva učinkovita pri uničevanju bakterije E.coli, ki živi v našem prebavnem sistemu. Uporablja se kot pomoč pri boleznih sluznice, pri ženskah, ki jih mučijo neredne menstruacije in beli tok, prav tako kot pomirjevalo za dober spanec. V mrtvih koprivah najdemo tudi številne minerale, predvsem veliko kalcija, ki je v kombinaciji z učinkovinami, ki delujejo diuretično.

Nepogrešljive v kuhinji

Vse vrste kopriv, vključno s škrlatnordečo mrtvo koprivo, so še kako uporabne in zaželene v kulinariki. Užitne so tako surove kot kuhane. Surove lahko dodate solatam, a izbirajte močne solate s prevladujočimi okusi. Na začetku, dokler se okusa ne privadite, dodajte nekoliko manj koprive, nato jo postopno dodajajte. Sicer jo lahko uporabite pri rižotah, pri pripravi ajdove kaše, ko jo dodate tik pred koncem kuhanja, ali pri pripravi omlet in omak.

dreamstime
V škrlatnordeči koprivi se skriva veliko vitamina C, železa in vlaknin.

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu