Med jedmi, ki jih po navadi postrežemo na praznični mizi, ko se poslavljamo od starega in čakamo novo leto, sta denimo tatarski biftek in francoska solata, ki je odlična, a tudi precej nasitna in kalorična priloga. Res je, da za pripravo te potrebujemo nekaj več časa, zato jo včasih raje kupimo že pripravljeno, a testi, ki so jih opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), so pokazali, da francoska solate s trgovinskih polic vsebujejo veliko nepotrebnih aditivov.
Deklaracije ne ustrezajo dejanski sestavi izdelkov
Francoska solata spada med energijsko bogatejša živila, saj vsebuje veliko maščobe in soli, zato je pri uživanju priporočljiva zmernost in naj bo pri obroku načrtovana zgolj kot priloga. Na ZPS so testirali deset francoskih solat, sedem predpakiranih in tri delikatesne, ter jih poslali v laboratorij. Preverili so, koliko maščobe in soli vsebujejo, ali vsebujejo neželene mikroorganizme, ki vplivajo na varnost in kakovost izdelka, koliko aditivov vsebujejo, ocenili pa so tudi senzorične lastnosti in oznake na embalaži. Za kilogram predpakirane francoske solate so odšteli od 3,65 do 9,94 evra, za kilogram delikatesne pa od 5,79 do 8,99 evra. Rezultati so bili glede vsebnosti mikroorganizmov za vse vzorce zelo dobri, saj so bile vrednosti pod mejo zaznave. Žal pa je skoraj večina francoskih solat vsebovala veliko nepotrebnih aditivov, kar je sicer pričakovano pri tako nehomogenem izdelku, ki je hitro pokvarljiv. Več kot polovica izdelkov vsebuje tudi konzervanse (natrijev benzoat in/ali kalijev sorbat), ki preprečujejo ali zavirajo razvoj mikroorganizmov in posledično kvar izdelka, en izdelek celo sladilo saharin.