Je ena od sladkarij, ki razdvaja ljudi - ali jo obožujejo ali pa je sploh ne marajo. Če ste med tistimi, ki ponosno razglašajo, da je bela čokolada njihova najljubša čokolada, vas z žalostjo v srcu obveščamo, da "belka" pravzaprav ni čokolada.
Čeprav se vam seveda pol oprosti, saj je že ime sladke zadeve zavajajoče, ker vsebuje besedo "čokolada". Vendar je to vse, kar ima s čokolado zveze. Da bi bela čokolada res zaslužila ime "čokolada", bi morala vsebovati ... no, čokolado. Pa je ne.
Bela čokolada je narejena samo iz mešanice kakavovega masla, sladkorja, mlečnih proizvodov, vanilije in lecitina. Zdaj so strokovnjaki pojasnili razliko med čokolado in belo čokolado.
Ko kakavova zrna odstranijo iz stroka, jih pustijo, da fermentirajo, se posušijo, potem pa jih pražijo, lupino odstranijo in zmeljejo v t.i. čokoladni liker (ki pa tudi ni liker v klasičnem pomenu). Ta liker potem lahko razdelijo na kakavovo mast in rjavi preostanek, ki čokoladi pravzaprav daje okus.
Tako mora prava čokolada vsebovati prav ta mali del kakavovega zrna. Če tega nima, ni čokolada, tako preprosto je.
Razlaga strokovnjakov je šokirala precej ljubiteljev bele sladkarije. "Resnica o beli čokoladi mi je strla srce," je napisalaneka ženska v komentarju na članku, ki ga je objavil britanski mirror.co.uk. No, upamo, da ga s tem člankom nismo še komu.