Poletje je čas, ko je zelenjave v izobilju in samo vaši domišljiji (pa tudi znanju seveda) je prepuščeno, kako jo boste pripravili in z njo razveselili svoje in brbončice svojih dragih.
Tukaj vam ponujamo nekaj idej
Pečen česen z nadevanim paradižnikom
Sestavine za 4 osebe:
8 velikih paradižnikov
2 pesti drobtin
1 inčun
olivno olje
šopek peteršilja
1 žlica nastrganega parmezana
sol
2 glavici česna
Priprava:
Paradižnike operite, prepolovite in malce izdolbite. Meso plodov sesekljajte in mu primešajte skoraj vse drobtine, sesekljan peteršilj, olivno olje, parmezan in inčuna ter vse skupaj pretlačite z vilicami. S pripravljeno mešanico nadevajte paradižnike ter jih potresite z drobtinami in oljem.
Glavici česna prepolovite, ju skupaj z nadevanimi paradižniki položite v pekač in jih 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Pečen česen iztisnite na paradižnike in jih postrezite kot predjed.
Pečena čebula s sirovim nadevom
Sestavine za 4 osebe:
8 belih čebul
2 šalotki
100 g listov špinače
200 g jetrne paštete
80 g svežega sira
sol, sveže mlet beli poper
3 žlice masla
sveža zelišča za okrasitev
maslo
Priprava:
1 Čebule olupite in jih 5 minut kuhajte v vreli slani vodi. Nato jih vzemite iz vode in jim odrežite vrhnje dele. Čebule obrnite na glavo in jih odcedite na papirnati brisači. Nato jih previdno izdolbite in izdolbeno sesekljajte.
2 Olupite šalotki in ju sesekljajte. Špinačo minuto do dve pustite vreti v vodi, jo nato odcedite in zrežite na ozke trakove. V skledi zmešajte pašteto in sveži sir. Dodajte sesekljane dele kuhane čebule, šalotko in špinačo. Mešanico začinite s soljo in poprom ter jo temeljito premešajte.
3 Čebule nakapajte s stopljenim maslom in jih napolnite s pripravljeno mešanico. Namastite pekač in vanj denite nadevane čebule. Pecite jih 20 do 25 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Okrasite s svežimi zelišči in postrezite s krompirjem v oblicah ali z belim kruhom.
Polnjena zelena
Sestavine za 4 osebe:
2 srednji ali 4 manjše gomoljne zelene
1 limona
4 žlice olja
1 majhna čebula
300 g mletega piščančjega mesa
1 žlička jušnih začimb
sol, sveže mlet poper
200 g mocarele
zelenje zelene
peteršilj
Priprava:
1 Olupite zelene in jih prepolovite. Če boste uporabili manjše, jih pustite cele. Položite jih v vrelo slano vodo, dodajte limonov sok in jih počasi kuhajte do mehkega. Nato jih odcedite in izdolbite. Izdolbeno sesekljajte.
2 Na olju popražite sesekljano čebulo in na njej dobro popecite mleto meso. Dodajte sesekljane dele zelene, jušne začimbe, sol in poper. Premešajte in na nizkem ognju pustite lahno vreti dokler ne izpari vsa tekočina.
3 Nato dodajte 2/3 natrganega sira ter sesekljano zelenje zelene in peteršilj. Mešanico porazdelite po zeleni, jih potresite s preostalim natrganim sirom in jih položite v lahno naoljen pekač. Zelene 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Postrežete jih lahko tudi s kuhanim krompirjem, krompirjevim pirejem ali kruhom.
Še več izvrstnih idej in receptov za pripravo polnjene zelenjave pa najdete v