Slovenci v povprečju zavržemo okoli 60 kilogramov hrane letno, kar je po nekaterih ocenah skoraj 30 odstotkov. Med hrano, ki jo kupimo in jo zavržemo, saj je kupujemo v presežkih, je navadno tudi kruh. Žal je tako, da si brez kruha težko predstavljamo vsakdan, zato ga posledično kupujemo več, kot ga v resnici potrebujemo. Če ga ne shranjujemo pravilno, pa po treh dneh navadno postane preveč trd, da bi ga lahko znova uporabili, ali pa začne dišati po kvasu, zaradi česar je neužiten. Da bi podaljšali njegovo obstojnost, ga pogosto hranimo v plastičnih vrečkah, čeprav to ni niti najboljša okoljska niti higienska možnost. Zaradi neprodušnosti se v plastičnih vrečkah začne kopičiti vlaga, kar pa pospeši razvoj plesni in pokvarljivost.
Hermetična posoda
Kakršnakoli posoda, ki jo lahko dobro hermetično zapremo, je dobra rešitev. Pomembno je, da v posodo, v kateri hranimo kruh, ne pride preveč zraka, saj se bo v tem primeru posušil. Biti ga mora ravno dovolj, zato bo ostal dlje časa svež.
Platnena vrečka za kruh
Škatle so včasih nepraktične, posledično pa zasedejo tudi veliko prostora. Zato je še ena idealna rešitev platnena vrečka, ki bo prav tako poskrbela za dolgotrajno svežino vašega kruha. Praviloma jih lahko kupite na oddelkih delikatese. Nič pa ne bo narobe, če jih naredite sami. Pomembno je le, da ob odprtini naredite prostor za vrvico, s katero boste lahko vrečko dobro zaprli. Tako boste preprečili prevelik dotok zraka in podaljšali kruhu obstojnost.
Lesena posoda za kruh
Tudi lesena posoda je odlična rešitev in obenem tudi čudovita dekoracija na kuhinjskem pultu. A pri tem ne pozabite, da v leseni posodi kruh ne bo hermetično zaprt, zato vam svetujemo, da ga predhodno vstavite v platneno vrečko in šele nato v leseno posodo, ki jo lahko zaprete.