Namesto pet bi jih moralo biti deset
Angleški strokovnjaki nam na podlagi opravljene študije sporočajo, da je treba količine podvojiti. Zakaj? Ker bi lahko tako preprečili do 7,8 milijona prezgodnjih smrtnih primerov na leto. Porcija mora tehtati 80 g, kar pomeni 800 g sadja in zelenjave na dan. Avtorica študije dr. Dagfinn Aune pojasnjuje: »Hoteli smo ugotoviti, koliko sadja in zelenjave potrebujemo, da se čim bolj zaščitimo pred boleznimi. Ugotovili smo, da je pet porcij dnevno dobrih, še bolje pa jih je pojesti deset.«
Deset porcij sadja in zelenjave na dan ima naslednje pozitivne učinke na naše telo:
24 odstotkov manj tveganja za srčne bolezni
33 odstotkov manj tveganja za kapi
28 odstotkov manj tveganja za srčno-žilne bolezni
28 odstotkov manj tveganja za raka
28 odstotkov manj tveganja za prezgodnjo smrt
Znanstveniki so v 95 študijah analizirali prehranske navade okoli 2 milijonov ljudi.
Katero sadje in zelenjavo bi morali jesti?
Strokovnjaki priporočajo jabolka, hruške in citruse, ker imajo pozitiven učinek na našo črevesno floro.
Zelena zelenjava, kot na primer stročji fižol in špinača, rumena zelenjava, kot paprika in korenje, in vse vrste zelja naj bi po ocenah strokovnjakov zniževali tveganje za rakava obolenja.
V osnovi sadje in zelenjava znižujeta nivo holesterola in krvni tlak in istočasno izboljšujeta imunski sistem. Tudi po zaslugi antioksidantov, ki zmanjšujejo poškodbe DNK in tako tudi tveganje za rakava obolenja.
Jabolčni smuti
120 ml jabolčnega soka
120 ml vaniljevega jogurta
5 velikih jagod
1 pest grozdnih jagod
1 jabolko
1. Jabolko, jagode in grozdje operemo pod tekočo vodo. Jagodam odstranimo peclje, jabolko pa razrežemo na četrtine. Odstranimo pecelj in peščišča ter četrtine narežemo na koščke.
2. V električni mešalnik vlijemo jabolčni sok in vaniljev jogurt. Dodamo jagode, grozdje in jabolko ter vse skupaj gladko zmešamo.
3. Pripravljen smuti nalijemo v kozarec in takoj spijemo.