1 Z vodo ne smete niti nazdravljati drugim niti trčiti s kozarcem.
Včasih je veljalo, da mora oseba, ki ne pije alkohola, svoj kozarec pustiti na mizi, kadar drugi nazdravljajo. Vendar pa ni prav prijazno, če nekoga izključimo iz rituala, ki naj bi ustvarjal občutek pripadnosti. Danes zato velja, da lahko prav vsi gostje dvignejo svoj kozarec k zdravici in tudi trčijo s kozarcem.
2 Belo vino se pije k ribi, rdeče pa k rdečemu mesu.
Vrsta vina ne določa, katero vino se poda k določeni jedi. Obe vrsti bi morali harmonirati, kar pomeni, da njun okus ne sme prekriti okusa jedi. Obstajajo namreč ribje jedi, ki se lepo podajo k lahkemu rdečemu vinu, in tudi govedina (na primer pripravljena v voku), ki je izvrstna ob belem vinu.
3 Krompirja in jajc ne smemo rezati z nožem.
Včasih je imela ta prepoved dober razlog: noži namreč niso bili legirani in so se obarvali v stiku s škrobom in beljakovino. Danes je ves pribor lakiran, tako da lahko z njim režemo tako krompir kot tudi jajca - vse dokler je videti okusno.
4 Iz jušne skodelice z dvema ročajema se ne sme piti.
Juho je treba z žlico vedno pojesti do konca. Jušni krožnik zato malce nagnemo, da lahko prestrežemo še zadnje ostanke juhe. Juha se popije le v redkih izjemah, na primer takrat, ko gre za zelo majhne krožničke. Število ročajev pri tem ne igra nobene vloge. Drugače pa velja, da se uporablja jedi primeren pribor.
5 Če ne popijemo aperitiva, se kozarec odnese k mizi.
Aperitiv je dejansko le pijača, ki vzbudi tek. Popije se pred jedjo, za otvoritev večera. Veliko gostov ob povabilu za mizo s seboj vzame tudi kozarec z nepopitim aperitivom. Konec koncev je nekaj pijače še notri! Pravilno bi bilo, da bi kozarec s preostalo vsebino postavili nekam drugam (nikar ga ne zvrnite!), da lahko gostitelj za mizo takoj ponudi primerno vino.
6 Papirnate serviete po jedi položimo na krožnik.
Bodimo iskreni: ali je res videti lepo, če na krožnik položimo zmečkano servieto, ki je prepojena z ostankom omake? Dovolj dober razlog, da tudi papirnate serviete obravnavate kot tiste iz blaga in jih položite ob krožnik. Ponavadi se servieta - čisto vseeno, iz kakšnega materiala je - po uporabi enostavno rahlo zguba. Vendar tako, da se na njej ne vidi nobenih madežev.