Zanimivosti

Znani siri, ki so dobili imena po vaseh ali manjših krajih

Tina Lucu
29. 11. 2019, 14.00
Deli članek:

Se kdaj vprašate, od kod prihaja kakšen sir, ki ga obožujete? No, veliko vam povejo že njihova imena, mi pa smo še preverili, kateri so tisti najbolj slavni siri, ki so ponesli ime domačega kraja po vsem svetu.

Profimedia
paski sir

Paški sir

Paški sir, ki ima zaščiteno poreklo, izdelujejo iz ovčjega mleka samo na otoku Pagu. Pridelava sira je na otoku že večstoletna tradicija in tudi v današnjih časih poleg turizma glavna dejavnost domačinov. Celoten otok ima približno 8.000 prebivalcev ter okrog 35.000 ovac. Mladi paški sir, ki je zorel okoli pol leta, je blagega in kremastega okusa, tisti zrelejši pa je mnogo bolj suh, saj se drobi podobno kot parmezan. 

Edamec

Profimedia
edamec

Nizozemski poltrdi sir je dobil ime po mestecu Edam (7.380 prebivalcev), ki leži dobrih 10 kilometrov severno od Amsterdama. Zaradi obstojnosti je potoval z nizozemskimi mornarji ter se tako razširil po vsem svetu in bil dolgo (med 14. in 18. stoletjem) najpopularnejši sir na svetu.

Gauda

Profimedia
Gauda

Nizozemski poltrdi sir je dobil ime po nekoč še vasi, danes pa mestu s 75 tisoč prebivalci, dobrih 10 kilometrov severno vzhodno od Rotterdama. Poznajo ga že od 12. stoletja, in ker se je v preteklosti zelo razširil po Evropi in drugod po svetu, ga ni bilo moč več zaščititi pod imenom gouda. Danes je nizozemska gouda ali po slovensko gauda zaščitena pod imenom »Gouda Holland«.

Gorgonzola

Profimedia
gorgonzola

Italijanski poltrdi kravji sir s plemenito plesnijo (Penicillium gorgonzola) prihaja iz nekoč istoimenske vasi, danes pa mesteca z 20 tisoč prebivalci, ki leži 20 kilometrov vzhodno od centra Milana. Poznali naj bi ga že v 11. stoletju, danes pa je sir geografsko zaščiten, vendar ni omejen na izdelovanje samo v mestu Gorgonzola in njegovi okolici, temveč ga zorijo po celotni Lombardiji in tudi pokrajini Piemont.

Rokfor

Profimedia
rokofort

Poltrdi ovčji sir s plemenito modro zeleno plesnijo (Penicillium roqueforti) izhaja iz južnofrancoske komune Roquefort-sur-Soulzon, ki ima 588 prebivalcev. Najstarejši recept za izdelavo rokforja izvira iz leta 1411, poznali pa so ga še vsaj štiri stoletja prej. Čeprav podoben ali skoraj enak sir izdelujejo po vsej južni Franciji in tudi drugod po svetu, lahko rokfor poimenujejo samo tistega, ki je izdelan v pokrajini Roquefort-sur-Soulzon.

Čedar

Profimedia
čedar

Trdi kravji sir izhaja iz jugozahodne Anglije, natančneje iz vasi Cheddar (Somerset), ki ima danes 5.755 prebivalcev. Sir geografsko ni zaščiten, zato ga pod tem imenom lahko prodaja vsak sirar. Njegov točni izvor ni znan, po nekaterih tezah naj bi podoben sir, vendar iz ovčjega mleka (pecorino romano), na otok s seboj prinesli rimski osvajalci pred dva tisoč leti.

Ementalec

Profimedia
Ementaler

Ementalski sir velja za kralja sirov, saj spada po kakovosti med najboljše vrste sirov. Izvira iz doline Emmental v bližini mesta Bern, kjer živi okoli 20 tisoč ljudi. Pri izdelavi ementalskega sira se uporabljajo tri vrste propionskih bakterij in zaradi njih ima značilne luknje ali očesca. Sir je zaščiten, najstarejši zapisi o njem segajo v leto 1293, ter se lahko prodaja samo pod oznako »swiss emmental«.

Masdamer

Profimedia
masdamer

Masdamer je bil narejen šele leta 1984, takrat še pod imenom Leerdammer, na Nizozemskem kot holandska, cenejša in hitreje zorjena verzija švicarskega ementalca. Kasneje je ime dobil po vasi Maasdam, ki leži 14 kilometrov južno od pristaniškega mesta Rotterdam.

Tolminc

Profimedia
Tolminec

Tolminc je trdi sir iz toplotno obdelanega polnomastnega kravjega mleka, narejen na območju Zgornjega Posočja. Ime je dobil po največjem kraju Tolminu, njegova izdelava pa ima več kot 700-letno tradicijo. Najstarejši zapisi segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatve fevdalcem. Leta 1891 je na Tolminskem delovalo 18 mlekarskih in planšarskih zadrug, ki so prodajale mlečne izdelke v Gorico, Čedad in Trst. Danes je sir, ki je zaščiten z geografskim poreklom, eden izmed najbolj prepoznanih slovenskih avtohtonih proizvodov.

Kamamber

Profimedia
kakmbert

Mehak francoski sir z belo plemenito plesnijo velja za sinonim francoskih sirov. Izvira iz majne komune ali zaselka Camembert (Normandija), ki ima 192 prebivalcev. Prva naj bi ga leta 1791 izdelala kmetica Marie Harel. Pristni kamamber izdelujejo iz nepasteriziranega kravjega mleka, ki ga obdaja tanka užitna plast plesni tipa Penicillium candidum in Penicillium camemberti. Čeprav je od leta 1983 geografsko zaščiten, je kamamber poleg parmezana najbolj kopiran sir na svetu. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 45, 2.11.2019