Ni dobro na prazen želodec:
Rogljički - vse, kar vsebuje veliko kvasa, raje pojejte pozneje čez dan. Na primer ob popoldanski kavi. Drugače boste imeli razdražen želodec in boste napihnjeni.
Paradižnik - v paradižniku je sicer veliko zdravih učinkovin, vendar pa lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveliko želodčne kisline privedejo do neprijetnih bolečin v želodcu.
Sladke, gazirane pijače - kola in podobne pijače poženejo vrednosti inzulina v nebo. Tudi fosforna kislina, ki jo najdete celo v gazirani vodi, zviša želodčno kislino in povzroči zgago.
Citrusi - vsebujejo še posebej veliko sadne kisline, ki na tešč želodec poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.
Banane - v njih je veliko magnezija. Vendar pa se v želodcu v krvi tako hitro poveča vsebnost magnezija, da lahko visoko neravnovesje škodi srcu. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, ki poviša nivo inzulina.
To dobro dene praznemu želodcu:
Ovseni kosmiči - balastne snovi znižajo nivo holesterola in nas dobro nasitijo. Poleg tega zaščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.
Ajda - spodbuja prebavo in poleg tega vsebuje veliko beljakovin in železa.
Oreščki - normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali razjede. Vsebovana maščoba nasiti za dlje časa.
Borovnice - izboljšajo krvni tlak in pospešijo presnovo. Poleg tega so dobre tudi za spomin.
Lubenica - ker vsebuje pretežno vodo, telo tako že zjutraj dobi dovolj tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.
Jajca - kdor za zajtrk poje jajca, bo čez dan zaužil manj kalorij.