Zanimivosti

Kaj smete jesti in česa ne na prazen želodec

Tina Lucu
27. 11. 2019, 14.00
Deli članek:

Zajtrk je zelo pomemben za dober dan, zato pazite, da že zjutraj ne pojeste kakšne hrane, ki ne prija vašemu želodcu - preveč kisline ali druge dražeče sestavine povzročajo bolečine v trebuhu ali pa še kaj hujšega.

profimedia
ovseni kosmiči z jabolki

Ni dobro na prazen želodec:

 Rogljički - vse, kar vsebuje veliko kvasa, raje pojejte pozneje čez dan. Na primer ob popoldanski kavi. Drugače boste imeli razdražen želodec in boste napihnjeni.

 Paradižnik - v paradižniku je sicer veliko zdravih učinkovin, vendar pa lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveliko želodčne kisline privedejo do neprijetnih bolečin v želodcu.

 Sladke, gazirane pijače - kola in podobne pijače poženejo vrednosti inzulina v nebo. Tudi fosforna kislina, ki jo najdete celo v gazirani vodi, zviša želodčno kislino in povzroči zgago.

dreamstime
Banane vsebujejo veliko železa, zato se priporočajo ljudem, ki so anemični.

 Citrusi - vsebujejo še posebej veliko sadne kisline, ki na tešč želodec poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.

 Banane - v njih je veliko magnezija. Vendar pa se v želodcu v krvi tako hitro poveča vsebnost magnezija, da lahko visoko neravnovesje škodi srcu. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, ki poviša nivo inzulina.

Profimedia
Citrusi vsebujejo veliko vitamina C in drugih snovi, ki ščitijo pred boleznimi, še posebej pred gripo in prehladom.

 To dobro dene praznemu želodcu:

 Ovseni kosmiči - balastne snovi znižajo nivo holesterola in nas dobro nasitijo. Poleg tega zaščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.

Ajda - spodbuja prebavo in poleg tega vsebuje veliko beljakovin in železa.

Oreščki - normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali razjede. Vsebovana maščoba nasiti za dlje časa.

Profimedia
borovnice na prazen želodec

Borovnice - izboljšajo krvni tlak in pospešijo presnovo. Poleg tega so dobre tudi za spomin.

Lubenica - ker vsebuje pretežno vodo, telo tako že zjutraj dobi dovolj tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.

Jajca - kdor za zajtrk poje jajca, bo čez dan zaužil manj kalorij.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 43, 18.10.2019