Mini burgerji
Za 12 mini burgerjev
Priprava: 60 minut + čas za vzhajanje testa
Sestavine: Za domače lepinje: 600 g gladke moke, ½ kocke kvasa, ščepec sladkorja, 180 ml mlačnega mleka, 180 ml mlačne vode, 6 žlic jogurta, 1 žlička soli. Za burgerje: 1 stara žemlja, 1 glavica ledenke, 1 šopek paradižnikov, 1 kumara, 500 g mletega govejega mesa, 1 velika čebula, 2 jajci, 1 žlica gorčice, kečap, 12 rezin sira, 1 rdeča čebula, sol, poper, olje.
Priprava: Za lepinje presejemo moko in na sredini naredimo vdolbino, v katero vlijemo vodo z malce mleka, potresemo s sladkorjem in nadrobimo kvas. Počakamo, da kvasec naraste (10 minut), potem pa s preostalim mlekom, jogurtom in soljo zgnetemo v testo. Ko se loči od posode, je testo pripravljeno. Oblikujemo hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati, da podvoji prostornino. Testo razdelimo na 12 enakih kosov in oblikujemo prav toliko krogov. Pečico s pekačem vred segrejemo na 250 stopinj in na pekač položimo kose testa. Lepinje pečemo po 8 minut. Za burgerje olupimo čebulo in jo sesekljamo. Žemljo namočimo v vodi, jo ožamemo in dodamo mletemu mesu skupaj z jajcema, gorčico, čebulo, soljo ter poprom. Iz mase oblikujemo 12 polpetov in jih spečemo v ponvi na olju. Paradižnik in kumaro narežemo na rezine, solato narežemo na trakove. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na rezine. Lepinje prerežemo na pol, spodnjo polovico namažemo s kečapom, potresemo s solato, položimo polpet, nanj naložimo rezine sira, paradižnika, rdeče čebule in kumare ter pokrijemo z drugim delom lepinje. Okvir Nasvet Namesto domačih lepinj lahko kupimo že pripravljene ali pa spečemo predpečene kruhke, ki jih v trgovinah najdemo v zamrzovalniku.