Zanimivosti

Sardele za predjed

A. K., Maja
27. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Prav nič ne bi bilo narobe, če bi si jih privoščili prav vsak dan v tednu - ribe namreč, te spolzke morske krasotice, ki se jim ne more upreti celo marsikateri vegetarijanec.

dreamstime
Sardele za predjed

Sardele za predjed

40 minut

Sestavine za 4 osebe:
600 g sardel (očiščenih)
3 žlice moke
sol, poper
1 kg bučk
1 kg češnjevih paradižnikov
1/2 šopka peteršilja, bazilike, rožmarina in timijana
5 žlic olivnega olja
2-3 žlice balzamičnega kisa

Priprava:

Sardele očistimo, jih osušimo, solimo, popramo in povaljamo v moki. Bučke in paradižnik očistimo. Bučke narežemo po dolgem na pol centimetra dolge trakove. Paradižnike razpolovimo. Zelišča ločimo od stebel in lističe sesekljamo.

V ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in popečemo bučke. Ko so pečene, jih zložimo na krožnik. V ponev dodamo še dve žlici olja in popečemo paradižnik. Solimo, popramo. Pečen paradižnik položimo na pečene bučke.

Omako zalijemo z balzamičnim kisom, dodamo zelišča, zavremo in stresemo na zelenjavo na krožniku.

Preostalo maščobo segrejemo v čisti ponvi in spečemo sardele (5 minut na vsaki strani). Pečene položimo na zelenjavo na krožniku.

Objavljeno v reviji Maja št. 12, 7. 6. 2019.