Za Ano so štirje čudoviti, a zelo naporni meseci, saj je tako rekoč živela in dihala skupaj z oddajo Delovna akcija. Priznala je, da v tem času ni kaj dosti stala v svoji kuhinji, »kaj šele, da bi kaj skuhala«. Toda maja je tretji rojstni dan praznovala njena hči Otja, in takrat je zanjo pripravila jogurtno-limonovo pito. »To zelo svežo poletno pito spečem po navadi takrat, ko praznujemo kakšen rojstni dan. Nad njo so navdušeni tudi otroci,« nam je zaupala Ana Praznik.
JOGURTNO-LIMONOVA PITA
SESTAVINE:
Testo:
170 g masla
250 g moke
1 pecilni prašek
100 g sladkorja
4 rumenjaki
limonova lupinica
limonov namaz
Nadev:
3 male kisle smetane
2 navadna jogurta
5 žlic moke
4 beljaki (sneg)
200 g sladkorja (jaz ga dam 150 g)
1 vaniljev sladkor
PRIPRAVA:
Najprej pripravimo testo za pito. Dve tretjini zgnetenega testa razporedimo v tortni model na papir za peko. Preostanek testa zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik ali zamrzovalnik za toliko časa, dokler ne naredimo nadeva.
Testo v pekaču premažemo z limonovim namazom (t. i. lemon curdom, ki ga lahko naredimo sami ali pa ga kupimo).
NADEV:
V posodi zmešamo jogurt, smetano, sladkor, vaniljev sladkor in moko. Posebej naredimo sneg iz beljakov in ga zmešamo s preostalo maso. Nato vse skupaj naložimo na premazano testo in po vrhu naribamo preostalo testo.
Pečemo pol ure pri 200 °C.