Zanimivosti

Bezgova zloženka

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
12. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Beli cvetovi bezga nas že vabijo, da jih natrgamo in ocvremo, za vroče dni pa pripravimo osvežilno šabeso. Tisti, ki prisegamo na sladko-kisli bezgov napitek, si lahko okus te zdravilne grmovnice kadarkoli prikličemo, če cvetove s citronsko kislino in sladkorjem skuhamo v sirup. Slednji pa je odličen tudi za pripravo koktajlov in sladic, kot je kremasta čokoladna zloženka, ki jo postrežemo dobro ohlajeno.

Revija Zarja
Bezgova zloženka

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut + 5 ur za ohlajanje   

Sestavine: 8 žlic bezgovega sirupa, 3 žlice sladkorja, 2 jajci, 250 g kremnega sira (npr. maskarpone), 200 g kisle smetane, ščepec soli, 150 ml jabolčnega soka, 150 g otroških piškotov, 50 g mandljev (narezanih na lističe), 50 g bele čokolade.

Priprava: Ločimo beljaka od rumenjakov. Slednja mešamo z dvema žlicama bezgovega sirupa v posodi nad parno kopeljo (temperatura 75–85 stopinj), da dobimo kremasto zmes. Potem posodo z mešanico prestavimo v posodo z ledeno vodo, stepamo z električnim mešalnikom, in ko se zmes ohladi, dodamo kremni sir, kislo smetano in tri žlice bezgovega sirupa. Beljaka stepemo s ščepcem soli in dvema žlicama sladkorja v čvrst sneg. Dodamo ga kremi in jo shranimo na hladno. Jabolčni sok segrejemo in mu dodamo tri žlice bezgovega sirupa. Polovico piškotov zložimo v štiri kozarce in jih pokapljamo s polovico soka. Na piškote odmerimo polovico kreme. Zložimo še preostale piškote in kremo ter za 5 ur postavimo v hladilnik. Mandlje karameliziramo v ponvi z žlico sladkorja in stresemo v naoljen pekač, da se ohladijo. Čokolado narežemo na ostružke, jih potresemo po zloženki in dodamo še mandlje. Takoj postrežemo. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.