V Novi Gorici je potekal festival vrtnic, pa so tako kot vsako leto v tamkajšnjem hotelu Sabotin pripravili vrtnični meni s štirimi hodi, ki ga lahko naročate še do konca junija. Tudi če ne marate rib ali mesa, vam ustrežejo (ni nujno, jim je pa ljubše, če se jim v takem primeru napoveste). Nam so odstopili svoj recept – ni zahteven za pripravo, so nam zagotovili, pa tudi sestavine niso prav nič eksotične, dobite jih v vsaki trgovini.
Hladna predjed (za 1 osebo)
VRTNIČNA SOLATA S PREKAJENO POSTRVIJO IN HRENOVO POLIVKO
Sestavine:
· 80 g dimljene postrvi
· 20 g janeža
· 20 g korenčka
· 30 g mešanice zelenih solat
· 2 g bioloških, neškropljenih listov cvetočih vrtnic
· 20 g limone
· 0,5 dl olivnega olja
· 20 g hrena
· čajna žlička kisle smetane
· ščepec sol in poper po okusu
Predhodno pripravimo olje iz vrtnic – zmešamo olivno olje, limonin sok in narezane liste vrtnic.
Na drobno narežemo mlado zelenjavo in različne zelene solate. Vse skupaj začinimo z vrtničnimi listi in olivnim oljem.
Pripravimo krožnik in nanj postavimo začinjeno solato, na koščke narezano dimljeno postrv, ki je bila dva dni marinirana v olivnem olju iz vrtnic. Jedi dodamo še omako iz hrena (zmes hrena in kisle smetane).