Zanimivosti

Popečena jabolka v drobljenem testu z mandlji

A, K, Maja
8. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Mandlje so poznali že v mitoloških časih, ko so veljali za božanski plod, beli cvetovi mandljevca pa so predstavljali simbol plodnosti. Različne svetovne kuhinje uporabljajo mandlje na različne načine, mi pa vam jih tokrat predstavljamo kot dodatek k sladicam.

Revija Maja
Popečena jabolka v crumble testu

Popečena jabolka v drobljenem testu z mandlji

40 minut

Testo:
15 g kakava
50 g zmletih mandljev
35 g črne čokolade
115 g moke
100 g masla
80 g rjavega sladkorja
cimet, sol

Jabolčni nadev:
1 kg jabolk
50 g suhih rozin
1 dl rjavega ruma
40 g masla
40 g sladkorja
cimet

Priprava:

Jabolka olupimo in jim odstranimo sredico. Narežemo jih na centimetrske kocke. V ponvi segrejemo maslo in pustimo, da postane zlato rumene barve, nanj stresemo jabolka, jih posujemo s sladkorjem in cimetom ter dodamo rozine, ki smo jih namočili v rumu. Testo pripravimo tako, da zmešamo moko, mandlje, maslo, koščke čokolade, kakav, rjavi sladkor, cimet in sol. Iz pripravljene mase naredimo drobljenec. Pripravimo štiri nepregorne posodice in jih namažemo z maslom. Dno posodic prekrijemo z drobljencem, dodamo popečene kocke jabolk ter prekrijemo s preostankom drobljenca. Pečemo 20 minut pri temperaturi 170 stopinj.

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.