Zanimivosti

Tako pripravljenih testenin najbrž še niste jedli!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
7. 6. 2019, 11.01
Deli članek:

Testenin je toliko vrst in oblik, da med njimi zagotovo vsak najde svoje najljubše. Pripravljene z okusno omako so vedno odlična rešitev, ko bi radi v čim krajšem času na mizo postavili okusno kosilo. Lahko jih zgolj skuhamo in zabelimo ali pa nadgradimo z gratiniranjem v pečici. Še korak naprej bomo stopili, če jih pripravimo sami. Za vse to pa potrebujemo dober recept, ki nas bo vodil od začetne priprave jedi do zadovoljnega konca ob praznem krožniku.

Revija Zarja
Polnjene školjke

Polnjene školjke

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine: 1 čebula, 1 strok česna, 1 koren, 1 majhna bučka, 2 žlici olivnega olja, 200 g mešanega mletega mesa, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 ščepec posušenega origana, 400 g paradižnikove omake, 80 g mocarele, ½ šopka peteršilja, sol, poper, 250 g velikih testenin v obliki školjk.

Priprava: Testenine skuhamo v slani vodi skoraj do konca. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Koren in bučko očistimo ter oboje na drobno zrežemo. Na olivnem olju popražimo česen in čebulo. Najprej dodamo meso in čez nekaj časa še korenje in bučke. Med praženjem večkrat premešamo. Solimo, popramo. Začinimo z mezgo  in origanom, zalijemo s 50 ml vode in pokrito dušimo 20 minut. Z nadevom napolnimo kuhane testenine in jih odložimo v namaščen pekač, kamor smo prej zlili polovico omake. Potresemo jih z natrgano mocarelo in prilijemo preostalo omako. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 15 minut. Preden postrežemo, zapečene testenine potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Objavljeno v reviji Zarja št. 22, 28. 5. 2019.