Zanimivosti

Čebulni in česnovi olupki: tako koristno jih lahko uporabite

A. K.
8. 6. 2019, 11.00
Deli članek:

Najnovejši kulinarični trend je kuhanje, pri katerem ne zavržemo nobenega dela zelenjave, niti olupkov.

dreamstime
Čebulni in česnovi olupki

Večina nas je to počela že leta, pravzaprav je bilo v času naših babic nepredstavljivo, da bi zavrgli katerikoli del zelenjave - vse se je porabilo. Kaj pa lupine čebule in česna, ki jih običajno vržemo v smeti? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako jih lahko izkoristite.

Zakaj shraniti čebulne in česnove olupke?

Čebula in česen sta zagotovo najbolj razširjeni vrtnini v vseh svetovnih kuhinjah. Toda večina nas olupke zavrže. A s tem vržemo stran tudi hranljive snovi. Tanka lupina, ki varuje plod česna in čebule, je odličen vir vitaminov A, C, E in je prepolna kvercetina, rastlinskega flavonoida, ki ima močan antioksidativen in protivnetni učinek na telo. Najbolje boste olupke izkoristili, če jih boste med pripravo juh, omak, obar in podobnega dodali v hrano in jih, preden boste jed postavili na mizo, odstranili.

Lupina česna vsebuje tudi fenilpropanoidne antioksidante, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja, upočasnjujejo staranje ter krepijo imunski sistem, znižujejo krvni tlak in raven skupnega holesterola. Zato ne bodite presenečeni, ko boste na izdelkih iz zdravilnih rastlin zagledali lupino česna!

Lupine čebule pa so učinkovite proti kožnim boleznim, bradavicam in dermatitisu. Pomagajo tudi pri oteklinah in krčnih žilah.  

Pomembna opomba: Da bi povečali koristi čebule in česna, uporabite lupino ekološko pridelane zelenjave, če je le mogoče, da se izognete uživanju pesticidov, ki so razpršeni po zunanjih plasteh pridelane zelenjave.

dreamstime
garlic peel

8 nasvetov, kako uporabiti čebulne in česnove olupke:

Juham, rižu, krompirju, obaram in enolončnicam z olupki dodamo tudi hranljive snovi. 

Da iz čebule izvlečemo kvercetin in druge spojine, ki jih vsebujejo olupki, preprosto damo v lonec celo čebulo ali pa samo olupke. Olupke shranimo v bombažno vrečko in jo potopimo v vodo skupaj s hrano. Obrok bo tako poln antioksidantov, poleg tega pa bo dobil bogato rjavo ali rdečo barvo, odvisno od čebule, ki jo boste uporabili.

Česen je najbolj zdrav surov.

Mlad česen porabimo v celoti, tudi aromatične lupine. Daleč največ koristi od česna dobimo, če kar ugriznemo v strok in ga preprosto pojemo. Lahko ga tudi prepražimo, da dobi nekoliko oreščkasto karameliziran sladkast priokus, lupine pa nikar ne olupimo. Zaščitni sloj ohranja česen mehak v notranjosti, medtem ko v lupinah ostanejo hranljive snovi.

Z njimi se boste v trenutku rešili vseh virusov in bakterij.

Česen je močan antibiotik, deluje proti bakterijam, glivicam in čisti naše telo. Z njim lahko temeljito očistite tudi zrak v stanovanju. Enkrat mesečno lahko pripravite pripravek, s katerim boste dezinficirali sobe, v katerih živite. Potrebovali boste glavico česna. Previdno odstranite vse stroke in vzemite del s pecljem, ki vam je ostal. Tega dajte v posodico in prižgite. Postavite v sobo, zaprite okna in vrata ter počakajte, da česnovi olupki s steblom izgorijo. Dim, ki se vije, ni najbolj prijeten, a prav ta uniči vse bakterije in viruse ter razkuži stanovanje. S tem trikom se boste rešili gripe, prehladov, bolečega grla in drugih pljučnih bolezni.

Kompostu dodajo hranilne snovi. 

Namesto v kanto za smeti olupke dodajte kompostu. Tako boste v kompostni kup dodali koristna hranila.

Z njimi lahko barvamo lase.

Čebulne olupke dajte v lonec z vodo in kuhajte eno uro. Pustite, da se voda čez noč ohladi. Zjutraj odstranite olupke, vodo pa vtrite v lase. Pustite delovati 30 minut, nato si lase sperite s čisto vodo. Ten vaših las se bo obarval v rjavordeče, zlate barve.

Lajšajo tudi srbečo kožo. 

Olupki česna in čebule vsebujejo flavonoid epikatehin. Epikatehin spodbuja pretok krvi in tako izboljša mikrocirkulacijo in presnovo, lasne korenine pa nahrani, zato lasje postanejo močnejši.

Odganjajo insekte: 

Žuželke preprosto odženemo tako, da si čebulne olupke podrgnemo po koži, hkrati čebula tudi pomirja boleče pike insektov in žuželk. Če čebulo vtremo na mesto pika, ublažimo srbenje in bolečino.

Proti simptomom alergije na pelode.

Lupine čebule so bogate tudi s kvercetinom - antioksidantom, ki lahko pomaga zmanjšati vnetje in prepreči osvobajanje histamina iz imunskih celic, s čimer se lajšajo simptomi alergij.

Lupine posušite, sesekljajte in pripravite kot čaj, se pravi prelijte z vročo vodo, pustite 10 minut in precedite. Dnevno popijte od dve do tri skodelice.

Napitek iz čebulnih olupkov je odličen, kadar se vas loteva prehlad:

Sestavine:

lupine 2 čebul 

1 velika žlica suhega timijana

2 žlici kamilic 

2 skodelici vode

Priprava:

Čebulne lupine nasekljamo in stresemo v vodo. Zavremo, dodamo še preostale sestavine in pustimo vreti 15 minut. Odstavimo in pokrijemo za 20 minut. Odcedimo, ohladimo in spijemo. 

Čaj je presenetljivo dobrega okusa, izkušnje pa kažejo, da boste po dveh dneh pitja tega čaja kot prerojeni!  

dreamstime
onion peel

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.