Zanimivosti

Polnjena in sočna kokoš za božansko kosilo!

M. O. Ž., Maja
26. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Svežo špinačo odlikujejo krhki in izrazito zeleni listi, bogati z antioksidanti in vitaminom K. Ker vsebuje zelo malo maščob in kalorij ter je lahko prebavljiva, je nepogrešljiva sestavina številnih diet.

Revija Zarja
Polnjena kokoš

Polnjena kokoš

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Pečenje: 3 ure

Sestavine: 3 kg težka kokoš, 1 žlica olja, 140 ml belega vina, 200 ml kokošje jušne osnove, 200 g šalotk, 40 g pancete, ½ šopka žajblja, 1–2 žlici masla.

Za nadev: 320 g špinače, 1/2 čebule, 1–2 stroka česna, 1 žlička masla, 80 g svežega sira, 40 g naribanega sira, 1 jajce, 60 g drobtin, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Špinačo blanširamo, odcedimo (zavijemo v kuhinjsko krpo in iztisnemo vodo), na drobno zrežemo. Kokoš splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, odstranimo večje kose maščobe iz trebuha, natremo s soljo in poprom. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo, na žlički masla popražimo skupaj s koščki pancete. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Za nadev zmešamo špinačo, česen in čebulo s panceto, sveži sir, nariban sir, drobtine in jajce. Solimo, popramo, potresemo z muškatnim oreščkom. Kokoš napolnimo z nadevom in zapremo trebuh s kuhinjsko vrvico. Pekač naoljimo in vanj položimo kokoš. Pečemo 20 minut, potem obrnemo kokoš in pečemo še 20 minut. Šalotke olupimo in večje razpolovimo. Temperaturo v pečici znižamo na 160 stopinj, v pekač s kokošjo stresemo šalotke. Pečemo 2 uri, najprej zalivamo z belim vinom, potem z juho. Temperaturo v pečici povišamo na 200 stopinj in pečemo še 20 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Žajbelj splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Pečeno kokoš vzamemo iz pečice in jo odložimo na pladenj za 10 minut. Medtem v ponvi segrejemo maslo in hrustljavo ocvremo lističe žajblja. Odložimo jih na papirnato brisačo, rahlo solimo. Kokoš razrežemo in postrežemo z žajbljem, omako in šalotkami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 12, 19. 3. 2019.

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah