Zanimivosti

Polnjena in sočna kokoš za božansko kosilo!

M. O. Ž., Maja
26. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Svežo špinačo odlikujejo krhki in izrazito zeleni listi, bogati z antioksidanti in vitaminom K. Ker vsebuje zelo malo maščob in kalorij ter je lahko prebavljiva, je nepogrešljiva sestavina številnih diet.

Revija Zarja
Polnjena kokoš

Polnjena kokoš

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Pečenje: 3 ure

Sestavine: 3 kg težka kokoš, 1 žlica olja, 140 ml belega vina, 200 ml kokošje jušne osnove, 200 g šalotk, 40 g pancete, ½ šopka žajblja, 1–2 žlici masla.

Za nadev: 320 g špinače, 1/2 čebule, 1–2 stroka česna, 1 žlička masla, 80 g svežega sira, 40 g naribanega sira, 1 jajce, 60 g drobtin, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Špinačo blanširamo, odcedimo (zavijemo v kuhinjsko krpo in iztisnemo vodo), na drobno zrežemo. Kokoš splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, odstranimo večje kose maščobe iz trebuha, natremo s soljo in poprom. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo, na žlički masla popražimo skupaj s koščki pancete. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Za nadev zmešamo špinačo, česen in čebulo s panceto, sveži sir, nariban sir, drobtine in jajce. Solimo, popramo, potresemo z muškatnim oreščkom. Kokoš napolnimo z nadevom in zapremo trebuh s kuhinjsko vrvico. Pekač naoljimo in vanj položimo kokoš. Pečemo 20 minut, potem obrnemo kokoš in pečemo še 20 minut. Šalotke olupimo in večje razpolovimo. Temperaturo v pečici znižamo na 160 stopinj, v pekač s kokošjo stresemo šalotke. Pečemo 2 uri, najprej zalivamo z belim vinom, potem z juho. Temperaturo v pečici povišamo na 200 stopinj in pečemo še 20 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Žajbelj splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Pečeno kokoš vzamemo iz pečice in jo odložimo na pladenj za 10 minut. Medtem v ponvi segrejemo maslo in hrustljavo ocvremo lističe žajblja. Odložimo jih na papirnato brisačo, rahlo solimo. Kokoš razrežemo in postrežemo z žajbljem, omako in šalotkami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 12, 19. 3. 2019.