Zanimivosti

Ta teden kuhamo s pevcem Petrom Vodetom

Lara Paukovič, Zvezde
19. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Morda mislite, da je priprava opečenca otročje lahka naloga – ampak ali znate pripraviti popoln toast?

Osebni arhiv
Peter Vode

Pomagajo vam lahko napotki nekdanjega najstniškega idola Petra Vodeta, ki je v zadnjih dveh letih postal pravi ljubiteljski kuhar, saj večino časa preživi v Bostonu, kjer študira in mora zase poskrbeti sam.

»Verjemite mi, ko rečem, da je privajanje na kuharske sestavine v tuji državi lahko velik problem. Potreboval sem pol leta, da sem ugotovil, da se tu naravnemu jogurtu reče 'greek' in da je etikete na kozarcih za vlaganje treba prebrati izredno previdno ali pa boste pripravili testenine s tako koncentriranim in sladkim paradižnikom, da vam bo po prvem okušanju jasno, da je šlo nekaj zelo narobe,« hudomušno pove. »Za Zvezde pa sem izbral varljivo lahek recept, za katerega zaradi osredotočenosti na podrobnosti vedno dobim največ pohval.«

Sestavine:
opekač (vodoravni, ki stisne/pokrije opečenec)
6 rezin opečenca
3 rezine sira gavde
maslo
3 x 5 rezin salame po izbiri
tatarska omaka

Priprava:
Vključite opekač in ga pustite, da se segreva. Medtem narežite sir na rezine po debelini malo pod milimetrom, salamo pa na najtanjše možne rezine. Ob opekač položite šest rezin kruha. Na tri opečence nato položite rezine sira tako, da se med seboj ne prekrivajo in da pokrijejo celotno površino enega kruha. Ko se je opekač segrel, nanj naložite vso na tanko narezano salamo in počakajte, dokler ne opazite zapečenega roba. Segrete kose salame položite na sir v opečencu (pet rezin na kos opečenca). Opekač nastavite na najvišje gretje, da se dokončno segreje, medtem ko pripravljate še zadnje korake. Vzemite preostale tri, zgornje rezine kruha in na njihovo zgornjo stran namažite nekaj masla, da se bo kruh zlato zapekel. Na salamo spodnjih rezin dodajte še kapljico tatarske omake za sočnost, nanje postavite zgornji opečenec z maslom, v dokončno segret opekač položite vse opečence in ga zaprite. Takoj ko to storite, je treba opekač močno stisniti, da opečenci ohranijo vse sokove in se ne izsušijo med peko. Po dveh minutah peke preverite, ali so opečenci že zlato popečeni, vzemite jih iz opekača in postrezite. Za zabave lahko napečete večje število opečencev, jih po peki prerežete diagonalno ter postrežete s kakšnimi bolj izvirnimi omakami, zeleno papriko ipd.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 11, 13. 3. 2019.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?