Zanimivosti

Svinjski zrezek s stročjim fižolom in širokimi rezanci

M. O. Ž., Zarja
19. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Najbrž ste že slišali za pripravo hrane po metodi sous vide, ki zveni zelo francosko in zelo zahtevno, a gre le za počasno kuhanje živil v vakuumu in na nizki temperaturi.

Gefu
Svinjski zrezek

Zanjo najprej potrebujemo kakovosten aparat, ki iz vrečke, kamor položimo hrano, izsesa ves zrak, potem pa vrečko še nepredušno zapre, in pa seveda kuhalnik, kjer zapakirano hrano v vodni kopeli počasi kuhamo na določeni temperaturi. Tako kuhano hrano (z dodatkom začimb in dišavnic) potem le še na hitro popečemo in s tem ohranimo okus, barvo in bogato aromo. Metoda je primerna za pripravo mesa, rib, morskih sadežev, zelenjave, sadja in celo jajc, nanjo pa prisegajo vsi, ki se izogibajo maščobam. 

Svinjski zrezek s stročjim fižolom in širokimi rezanci

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 600 g svinjskega fileja, 2 vejici timijana, 1 strok česna, 80 g masla za fižol, 350 g stročjega fižola, 60 g masla za meso, 1 vejica šetraja, 2 pomaranči, 200 g širokih rezancev.

Priprava: Pol ure pred začetkom kuhanja vzamemo meso iz hladilnika in ga odložimo, da se segreje na sobno temperaturo. Vodo v loncu segrejemo s paličnim termometrom sous vide na 80 stopinj. Meso solimo in ga v kosu položimo v vrečko za vakuumiranje skupaj s timijanom in olupljenim česnom. Vrečko nepredušno zapremo in za pol ure položimo v lonec s segreto vodo. Vrečko obtežimo, da jo voda popolnoma prekriva. Stročjemu fižolu odrežemo konce in ga narežemo na manjše koščke. V loncu zavremo vodo, solimo in skuhamo fižol do mehkega. Kuhanega odcedimo, stresemo v ponev, dodamo maslo, pregrejemo, dodamo še šetraj in solimo. Pomaranči olupimo, razdelimo na krhlje, jima odstranimo kožo in vmešamo k fižolu. V slani vodi skuhamo še široke rezance. Meso vzamemo iz vrečke in ga položimo na alu folijo skupaj s timijanom in česnom. Pustimo 10 minut, potem pa ga narežemo na rezine in jih na hitro popečemo na maslu. Na krožnike razdelimo testenine, fižol in rezine mesa ter takoj ponudimo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?