Zanimivosti

Svinjski zrezek s stročjim fižolom in širokimi rezanci

M. O. Ž., Zarja
19. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Najbrž ste že slišali za pripravo hrane po metodi sous vide, ki zveni zelo francosko in zelo zahtevno, a gre le za počasno kuhanje živil v vakuumu in na nizki temperaturi.

Gefu
Svinjski zrezek

Zanjo najprej potrebujemo kakovosten aparat, ki iz vrečke, kamor položimo hrano, izsesa ves zrak, potem pa vrečko še nepredušno zapre, in pa seveda kuhalnik, kjer zapakirano hrano v vodni kopeli počasi kuhamo na določeni temperaturi. Tako kuhano hrano (z dodatkom začimb in dišavnic) potem le še na hitro popečemo in s tem ohranimo okus, barvo in bogato aromo. Metoda je primerna za pripravo mesa, rib, morskih sadežev, zelenjave, sadja in celo jajc, nanjo pa prisegajo vsi, ki se izogibajo maščobam. 

Svinjski zrezek s stročjim fižolom in širokimi rezanci

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 600 g svinjskega fileja, 2 vejici timijana, 1 strok česna, 80 g masla za fižol, 350 g stročjega fižola, 60 g masla za meso, 1 vejica šetraja, 2 pomaranči, 200 g širokih rezancev.

Priprava: Pol ure pred začetkom kuhanja vzamemo meso iz hladilnika in ga odložimo, da se segreje na sobno temperaturo. Vodo v loncu segrejemo s paličnim termometrom sous vide na 80 stopinj. Meso solimo in ga v kosu položimo v vrečko za vakuumiranje skupaj s timijanom in olupljenim česnom. Vrečko nepredušno zapremo in za pol ure položimo v lonec s segreto vodo. Vrečko obtežimo, da jo voda popolnoma prekriva. Stročjemu fižolu odrežemo konce in ga narežemo na manjše koščke. V loncu zavremo vodo, solimo in skuhamo fižol do mehkega. Kuhanega odcedimo, stresemo v ponev, dodamo maslo, pregrejemo, dodamo še šetraj in solimo. Pomaranči olupimo, razdelimo na krhlje, jima odstranimo kožo in vmešamo k fižolu. V slani vodi skuhamo še široke rezance. Meso vzamemo iz vrečke in ga položimo na alu folijo skupaj s timijanom in česnom. Pustimo 10 minut, potem pa ga narežemo na rezine in jih na hitro popečemo na maslu. Na krožnike razdelimo testenine, fižol in rezine mesa ter takoj ponudimo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.