Zanimivosti

Postrv z rdečo peso, ješprenjem in hrenom za božansko kosilo!

M. O. Ž, Zarja
21. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Najbrž ste že slišali za pripravo hrane po metodi sous vide, ki zveni zelo francosko in zelo zahtevno, a gre le za počasno kuhanje živil v vakuumu in na nizki temperaturi.

Gefu
Postrv

Zanjo najprej potrebujemo kakovosten aparat, ki iz vrečke, kamor položimo hrano, izsesa ves zrak, potem pa vrečko še nepredušno zapre, in pa seveda kuhalnik, kjer zapakirano hrano v vodni kopeli počasi kuhamo na določeni temperaturi. Tako kuhano hrano (z dodatkom začimb in dišavnic) potem le še na hitro popečemo in s tem ohranimo okus, barvo in bogato aromo. Metoda je primerna za pripravo mesa, rib, morskih sadežev, zelenjave, sadja in celo jajc, nanjo pa prisegajo vsi, ki se izogibajo maščobam.

Prednosti kuhanja v vakuumu

Živila ohranijo okus, barvo in naravno aromo, pa seveda vse minerale in vitamine, ki se pri običajnem načinu kuhanja in pečenja zaradi visokih temperatur uničijo. Zato je tako pripravljena hrana zelo primerna za vse z različnimi nizkokaloričnimi in neslanimi dietami.

Nasvet

Ko živila pred vakuumiranjem zlagamo v vrečko, jih razporedimo v eno plast in ne v kepo.

Postrv z rdečo peso, ješprenjem in hrenom 

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Sestavine: 2 fileja postrvi brez kože (200–300 g), 4 kuhane gomolje rdeče pese, 1 žlica masla, 1 brizg belega vinskega kisa, 120 g ješprenja, 1 kos svežega hrena.

Priprava: V loncu segrejemo vodo, solimo in vanjo stresemo ješprenj. Počasi kuhamo do mehkega. Vodo v loncu segrejemo s paličnim termometrom sous vide na 52 stopinj. Ribja fileja narežemo na 4 kose in solimo. Vse kose položimo v vrečko za vakuumiranje, nepredušno zapremo in položimo v vodno kopel v loncu. Po potrebi obtežimo in pustimo kuhati 6 – 8 minut. Peso narežemo na osmine in jih popražimo v ponvi na maslu, dodamo kis, sol in poper. Kuhan ješprenj odcedimo, odmerimo na krožnike, nanj razdelimo tudi kose rdeče pese in ribe. Solimo in potresemo z nastrganim svežim hrenom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog