Zanimivosti

Govedina z njoki, zeleninim pirejem in šalotkino marmelado

M. O. Ž., Zarja
20. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Najbrž ste že slišali za pripravo hrane po metodi sous vide, ki zveni zelo francosko in zelo zahtevno, a gre le za počasno kuhanje živil v vakuumu in na nizki temperaturi.

Gefu
Goveji file

Zanjo najprej potrebujemo kakovosten aparat, ki iz vrečke, kamor položimo hrano, izsesa ves zrak, potem pa vrečko še nepredušno zapre, in pa seveda kuhalnik, kjer zapakirano hrano v vodni kopeli počasi kuhamo na določeni temperaturi. Tako kuhano hrano (z dodatkom začimb in dišavnic) potem le še na hitro popečemo in s tem ohranimo okus, barvo in bogato aromo. Metoda je primerna za pripravo mesa, rib, morskih sadežev, zelenjave, sadja in celo jajc, nanjo pa prisegajo vsi, ki se izogibajo maščobam. 

Prednosti kuhanja v vakuumu

Živila ohranijo okus, barvo in naravno aromo, pa seveda vse minerale in vitamine, ki se pri običajnem načinu kuhanja in pečenja zaradi visokih temperatur uničijo. Zato je tako pripravljena hrana zelo primerna za vse z različnimi nizkokaloričnimi in neslanimi dietami.

Nasvet

Ko živila pred vakuumiranjem zlagamo v vrečko, jih razporedimo v eno plast in ne v kepo.
Govedina z njoki, zeleninim pirejem in šalotkino marmelado

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 600 g govejega fileja, 1 vejica timijana, 1 strok česna, 300 g gomoljne zelene, 100 g masla, 2 žlici sladkorja, 8 šalotk, 100 ml rdečega vina, 300 g njokov, 6 lističev žajblja, sol, poper, kajenski poper, nekaj kapljic limoninega soka.

Priprava: Pol ure pred začetkom kuhanja vzamemo meso iz hladilnika in ga odložimo, da se segreje na sobno temperaturo. Vodo v loncu segrejemo s paličnim termometrom sous vide na 63 stopinj. Meso solimo in ga v kosu položimo v vrečko za vakuumiranje skupaj s timijanom in olupljenim česnom. Vrečko nepredušno zapremo in za pol ure položimo v lonec s segreto vodo. Vrečko obtežimo, da jo voda popolnoma prekriva. Zeleno olupimo in narežemo na koščke. Kuhamo jih 15 minut v vreli slani vodi. Precedimo ter s tretjino masla in soljo ukašimo v pire. Začinimo s kajenskim poprom in pokapljamo z limoninim sokom. V ponvi karameliziramo sladkor, dodamo olupljeno in sesekljano šalotko, zalijemo z vinom in segrevamo do vrenja. Solimo. Meso vzamemo iz vrečke in ga položimo na alu folijo skupaj s timijanom in česnom. Pustimo počivati 10 minut. Njoke skuhamo ter kuhane in odcejene na hitro obrnemo v ponvi, v kateri smo segreli tretjino masla z na drobno zrezanim žajbljem. Preostalo maslo segrejemo v ponvi in meso popražimo. Potem ga narežemo na rezine in ponudimo s zeleninim pirejem, njoki in šalotkino marmelado.

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?