Najbolj preprosto predelamo ostanke peciva v ježke, rumove kroglice ali cake popse. Razlika je samo v končni obliki, postopek je v vseh primerih enak. Ostanke peciva nadrobite in jim dodajte nekaj tekočega, da jih bo navlažilo in povezalo. Dodate lahko stopljeno čokolado z malce masla, sladko smetano, mleko ali maskarpone, različne alkoholne in brezalkoholne pijače (vino, rum, sadni sok, kompot …). Pustite domišljiji prosto pot in kombinirajte okuse po navdihu.
Maso postavite v hladilnik in pustite nekaj časa, da se prepoji, nato jo oblikujte po željah. Lahko jih oblijete s čokolado (zagotovo je še kje ostal kakšen čokoladen miklavž) ali pa okrasite z nastrganim kokosom, mletimi oreščki, čokoladnimi ali sladkornimi drobtinicami …
Niso pa kroglice edina možnost:
Tiramisu
Sestavine za 6 do 8 oseb:
približno 250 g ostankov peciva (piškoti, potica …)
približno 250 ml močne kave
Krema:
250 g sira maskarpone
120 ml sladke smetane
5 žlic mleka
3 žlice sladkorja (oziroma po okusu)
naribana limonina lupinica polovice limone
1 žlica kakava v prahu (ali kakšen čokoladen miklavž)
Priprava:
Gladko zmešajte sladkor in maskarpone. Nato po žlicah eno za drugo primešajte mleko. Čvrsto stepite smetano in jo skupaj z naribano limonino lupinico umešajte med maskarpone.
Potico in druge ostanke različnih peciv narežite na rezine enake debeline. Namočite jih v kavo in zložite v pekač. Pokrijte jih s plastjo kreme, na kremo naložite namočeno, pecite in zaključite s preostalo kremo. Namesto v pekač, lahko tiramisu zlagate tudi v kozarčke.
Kremo posujte s kakavom v prahu ali naribano čokolado. Tiramisu za najmanj 4 ure postavite v hladilnik.
Nasvet
Za tiramisu so najbolj primerni ostanki biskvitnih ali kvašenih peciv, kot so potica, panetone, marmorni kolač in različni piškoti. Ostanke peciv, ki se slabše kombinirajo s kavo (sadni kolači, piškoti z marmelado …), ali če pripravljate sladico za otroke, namočite v vaniljevo mleko, ki ga lahko odišavite z rumovim ekstraktom.