Zanimivosti

Porabimo ostanke peciva

Revija Ženska
12. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Vam je ostalo kar nekaj peciva, ki ni več najboljše: kos posušene potice, piškoti, ki so izgubili hrustljavost … Ne vrzite stran, z malce domišljije jih lahko predelate v okusne nove sladice.

Revija Ženska
Tiramisu

Najbolj preprosto predelamo ostanke peciva v ježke, rumove kroglice ali cake popse. Razlika je samo v končni obliki, postopek je v vseh primerih enak. Ostanke peciva nadrobite in jim dodajte nekaj tekočega, da jih bo navlažilo in povezalo. Dodate lahko stopljeno čokolado z malce masla, sladko smetano, mleko ali maskarpone, različne alkoholne in brezalkoholne pijače (vino, rum, sadni sok, kompot …). Pustite domišljiji prosto pot in kombinirajte okuse po navdihu.

Maso postavite v hladilnik in pustite nekaj časa, da se prepoji, nato jo oblikujte po željah. Lahko jih oblijete s čokolado (zagotovo je še kje ostal kakšen čokoladen miklavž) ali pa okrasite z nastrganim kokosom, mletimi oreščki, čokoladnimi ali sladkornimi drobtinicami …

Niso pa kroglice edina možnost:

Tiramisu

Sestavine za 6 do 8 oseb:
približno 250 g ostankov peciva (piškoti, potica …)
približno 250 ml močne kave
Krema:
250 g sira maskarpone
120 ml sladke smetane
5 žlic mleka
3 žlice sladkorja (oziroma po okusu)
naribana limonina lupinica polovice limone
1 žlica kakava v prahu (ali kakšen čokoladen miklavž)

Priprava:

Gladko zmešajte sladkor in maskarpone. Nato po žlicah eno za drugo primešajte mleko. Čvrsto stepite smetano in jo skupaj z naribano limonino lupinico umešajte med maskarpone.

Potico in druge ostanke različnih peciv narežite na rezine enake debeline. Namočite jih v kavo in zložite v pekač. Pokrijte jih s plastjo kreme, na kremo naložite namočeno, pecite in zaključite s preostalo kremo. Namesto v pekač, lahko tiramisu zlagate tudi v kozarčke.

Kremo posujte s kakavom v prahu ali naribano čokolado. Tiramisu za najmanj 4 ure postavite v hladilnik.

Nasvet

Za tiramisu so najbolj primerni ostanki biskvitnih ali kvašenih peciv, kot so potica, panetone, marmorni kolač in različni piškoti. Ostanke peciv, ki se slabše kombinirajo s kavo (sadni kolači, piškoti z marmelado …), ali če pripravljate sladico za otroke, namočite v vaniljevo mleko, ki ga lahko odišavite z rumovim ekstraktom.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.