Zanimivosti

Porabimo ostanke peciva

Revija Ženska
12. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Vam je ostalo kar nekaj peciva, ki ni več najboljše: kos posušene potice, piškoti, ki so izgubili hrustljavost … Ne vrzite stran, z malce domišljije jih lahko predelate v okusne nove sladice.

Revija Ženska
Tiramisu

Najbolj preprosto predelamo ostanke peciva v ježke, rumove kroglice ali cake popse. Razlika je samo v končni obliki, postopek je v vseh primerih enak. Ostanke peciva nadrobite in jim dodajte nekaj tekočega, da jih bo navlažilo in povezalo. Dodate lahko stopljeno čokolado z malce masla, sladko smetano, mleko ali maskarpone, različne alkoholne in brezalkoholne pijače (vino, rum, sadni sok, kompot …). Pustite domišljiji prosto pot in kombinirajte okuse po navdihu.

Maso postavite v hladilnik in pustite nekaj časa, da se prepoji, nato jo oblikujte po željah. Lahko jih oblijete s čokolado (zagotovo je še kje ostal kakšen čokoladen miklavž) ali pa okrasite z nastrganim kokosom, mletimi oreščki, čokoladnimi ali sladkornimi drobtinicami …

Niso pa kroglice edina možnost:

Tiramisu

Sestavine za 6 do 8 oseb:
približno 250 g ostankov peciva (piškoti, potica …)
približno 250 ml močne kave
Krema:
250 g sira maskarpone
120 ml sladke smetane
5 žlic mleka
3 žlice sladkorja (oziroma po okusu)
naribana limonina lupinica polovice limone
1 žlica kakava v prahu (ali kakšen čokoladen miklavž)

Priprava:

Gladko zmešajte sladkor in maskarpone. Nato po žlicah eno za drugo primešajte mleko. Čvrsto stepite smetano in jo skupaj z naribano limonino lupinico umešajte med maskarpone.

Potico in druge ostanke različnih peciv narežite na rezine enake debeline. Namočite jih v kavo in zložite v pekač. Pokrijte jih s plastjo kreme, na kremo naložite namočeno, pecite in zaključite s preostalo kremo. Namesto v pekač, lahko tiramisu zlagate tudi v kozarčke.

Kremo posujte s kakavom v prahu ali naribano čokolado. Tiramisu za najmanj 4 ure postavite v hladilnik.

Nasvet

Za tiramisu so najbolj primerni ostanki biskvitnih ali kvašenih peciv, kot so potica, panetone, marmorni kolač in različni piškoti. Ostanke peciv, ki se slabše kombinirajo s kavo (sadni kolači, piškoti z marmelado …), ali če pripravljate sladico za otroke, namočite v vaniljevo mleko, ki ga lahko odišavite z rumovim ekstraktom.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?