Zanimivosti

Orada iz pečice za božansko kosilo!

M. O. Ž, Zarja
12. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Čeprav se poletje zdi še daleč, si ga lahko prikličemo s slastno orado, ki jo vsak dan ponujajo tudi v naših ribarnicah in vsaki večji trgovini.

Shutterstock
Orada iz pečice

Orada z zeliščnim maslom

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Sestavine: 1 rdeča paprika, 1 zelena paprika, 1 rumena paprika, 1 bučka, 125 g mlade čebule, 1 glavica česna, 2 večji očiščeni oradi (vsaka po 500 g), 125 g zeliščnega masla, sol, poper, ½ bio limone, 150 ml zelenjavne čiste juhe, maščoba za pekač.

Priprava: Paprike in bučko očistimo ter narežemo na koščke. Tudi mlado čebulo očistimo in ji pristrižemo vrhnji zeleni del. Glavico česna razpolovimo. Oradi splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Polovico zeliščnega masla narežemo na rezine in tri ali štiri rezine vstavimo v oradi. Odprtino zapremo z zobotrebci. Z ostrim nožem nekajkrat prečno zarežemo po vrhnji plasti, solimo, popramo. Limono narežemo na rezine in jih razpolovimo. Zelenjavo stresemo v namaščen pekač, solimo, popramo, zalijemo z juho in na vrh položimo oradi. Obložimo z rezinami limone. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečeni oradi vzamemo iz pečice, obložimo s preostalim maslom in ponudimo. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 10, 5. 3. 2019.