Zanimivosti

To je okusna in sočna zeljna zloženka!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
6. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Kislo zelje naj bo večkrat v naših krožnikih, saj je odlična, tradicionalno slovenska in predvsem zdrava zelenjava.

Revija Zarja
Zeljna zloženka

Zeljna zloženka

Za 6 oseb

Priprava: 25 minut

Čas pečenja: 30 minut

Sestavine: 200 g krompirja ali krompirjevih cmokov, 1 rjava čebula, 2 rdeči čebuli, 1 šopek peteršilja, 1 šopek timijana, 150 g slanine, 100 g zorjenega trdega sira (npr. parmezan), 500 g mešanega mletega mesa, 2 jajci, 6 žlic drobtin, 1 žlica gorčice, 4 žlice paradižnikove mezge, sol, poper, 3 žlice olja, 750 g kislega zelja, 6 brinovih jagod, 100 ml jabolčnega soka, 250 g sira maskarpone.

Priprava: Cmoke skuhamo v slani vodi in odložimo, da se ohladijo. Če jih nimamo, olupimo krompir, ga narežemo na debelejše rezine in jih 15 minut kuhamo v slani vodi. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo. Čebulo olupimo, rjavo sesekljamo, rdeči narežemo na rezine. Peteršilj in timijan splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, oboje osmukamo, peteršilj še sesekljamo. Slanino narežemo na trakove, parmezan naribamo. V skledi zmešamo mleto meso s koščki čebule, razžvrkljanima jajcema, drobtinami, gorčico, mezgo, peteršiljem, polovico timijana, soljo in poprom. Dobro pregnetemo in maso naložimo v pomaščen manjši pekač. Na vročem olju popražimo slanino, jo vzamemo iz ponve in v njej popražimo rezine čebule. Vrnemo slanino in dodamo kislo zelje, brinove jagode, preostali timijan, sol, poper in jabolčni sok. Kuhljamo 10 minut, potem dodamo sir maskarpone in kuhljamo še 3 minute. Kislo zelje naložimo na mleto meso v pekač. Na vrh zloženke položimo rezine krompirja oziroma cmokov, potresemo s parmezanom in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 30 minut.

Objavljeno v reviji Zarja št. 9, 26. 2. 2019.