Čokoladna torta iz čokoladnih palačink
Sestavine za približno 15 oseb:
200 g moke
4 jajca
pribl. 400 ml mleka
ščepec soli in sladkorja
50 g kakava v prahu
Čokoladni ganaš:
500 ml smetane
500 g čokolade (glejte nasvet)
Glazura:
100 g čokolade
2 žlici masla ali kokosove maščobe
Priprava:
Čokolado razlomite v skledo. Za ganaš segrejte smetano skoraj do vrenja. Prelijte jo čez čokolado in mešajte, dokler se čokolada ne stopi v vroči smetani. Mešanico nato postavite v hladilnik, da se strdi (2-4 ure).
Z metlico, električnim mešalnikom ali paličnim mešalnikom vse sestavine zmešajte v gladko testo. Testo pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.
Po počivanju testo temeljito premešajte in po potrebi dodajte še moko ali mleko ter specite palačinke (glejte nasvet). Ohladite jih v hladilniku.
Ganaš vzemite iz hladilnika. Nato z metlicami električnega mešalnika stepite, kot da bi stepali smetano.
Ohlajeno palačinko položite na krožnik za torto. Premažite jo z ganašem tako, da začnete z mazanjem na robovih in nadaljujete proti sredini. Plast ganaša mora segati do roba palačinke. Nato jo pokrijte z drugo palačinko in ponavljajte postopek, dokler imate sestavine. Palačinka na vrhu naj ostane nenamazana.
Torto postavite v hladilnik in pripravite glazuro. Na vroči vodni kopeli stopite čokolado in kokosovo maščobo. 3/4 stopljene čokolade v tankem curku vlivajte na ohlajeno torto, tako da se glazura cedi čez rob. Nato jo s paletnim nožem razmažite po straneh. Na vrh zlijte še preostalo glazuro in pustite, da se sama od sebe porazdeli. Postavite v hladilnik, da se strdi (15-20 minut).
Majin nasvet
Za ganaš uporabite svojo najljubšo vrsto čokolade. Torta bo višja, če boste spekli manjše palačinke, premera 18 cm.