Zanimivosti

Čokoladna torta iz čokoladnih palačink za posebne priložnosti

V. S., Maja
26. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Palačinke so povsod po svetu izredno priljubljene, še posebej med otroki. Preverite, na kakšne načine jih lahko pripravite.

Dreamstime
Čokoladne palačinke

Čokoladna torta iz čokoladnih palačink

Sestavine za približno 15 oseb:
200 g moke
4 jajca
pribl. 400 ml mleka
ščepec soli in sladkorja
50 g kakava v prahu

Čokoladni ganaš:
500 ml smetane
500 g čokolade (glejte nasvet)

Glazura:
100 g čokolade
2 žlici masla ali kokosove maščobe

Priprava:

Čokolado razlomite v skledo. Za ganaš segrejte smetano skoraj do vrenja. Prelijte jo čez čokolado in mešajte, dokler se čokolada ne stopi v vroči smetani. Mešanico nato postavite v hladilnik, da se strdi (2-4 ure).

Z metlico, električnim mešalnikom ali paličnim mešalnikom vse sestavine zmešajte v gladko testo. Testo pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Po počivanju testo temeljito premešajte in po potrebi dodajte še moko ali mleko ter specite palačinke (glejte nasvet). Ohladite jih v hladilniku.

Ganaš vzemite iz hladilnika. Nato z metlicami električnega mešalnika stepite, kot da bi stepali smetano.
Ohlajeno palačinko položite na krožnik za torto. Premažite jo z ganašem tako, da začnete z mazanjem na robovih in nadaljujete proti sredini. Plast ganaša mora segati do roba palačinke. Nato jo pokrijte z drugo palačinko in ponavljajte postopek, dokler imate sestavine. Palačinka na vrhu naj ostane nenamazana.

Torto postavite v hladilnik in pripravite glazuro. Na vroči vodni kopeli stopite čokolado in kokosovo maščobo. 3/4 stopljene čokolade v tankem curku vlivajte na ohlajeno torto, tako da se glazura cedi čez rob. Nato jo s paletnim nožem razmažite po straneh. Na vrh zlijte še preostalo glazuro in pustite, da se sama od sebe porazdeli. Postavite v hladilnik, da se strdi (15-20 minut).

Majin nasvet

Za ganaš uporabite svojo najljubšo vrsto čokolade. Torta bo višja, če boste spekli manjše palačinke, premera 18 cm.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.