Mesne kroglice z rdečim zeljem
Za 4 osebe
Priprava: 60 minut
Sestavine: 800 g rdečega zelja, 300 g hrušk, 1 čebula, 2 žlici olja, 200 g pečenic, 2 lovorova lista, ½ žličke kumine, 125 ml jabolčnega ali hruškovega soka, 250 ml smetane za kuhanje.
Priprava: Zelje očistimo, mu odrežemo kocen in ga narežemo na tanke rezine. Hruške olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na koščke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Pečenicam odstranimo kožo in meso narežemo na koščke. Oblikujemo v kroglice. V ponvi segrejemo olje in kroglice zlatorjavo popečemo. Pečene vzamemo iz ponve, na maščobi, ki ostane, pa popražimo čebulo in koščke hrušk. Dodamo še zelje, lovor in kumino, zalijemo s sokom. Posodo pokrijemo in dušimo zelje pol ure. Pet minut pred koncem dušenja prilijemo smetano za kuhanje. Zelje postrežemo z mesnimi kroglicami.