Počasi pečen ananas
150 minut
Sestavine za 4 osebe:
1 ananas
1 vaniljin strok
3-5 žlic medu
3 žlice vode
2 žlici masla
1/4 žličke soli
Priprava:
Pečico segrejte na 120 stopinj Celzija. Vaniljin strok po dolgem razprite in mu izpraskajte semena. Z ostrim nožem odrežite vrh in dno ananasa. Nato mu v trakovih odstranite preostalo lupino in na koncu še izrežite očesca. Ananas in vaniljin strok (semena prihranite) položite v pekač.
V manjši posodici pri nizki temperaturi segrejte med in vodo. Ko se med stopi, zavrite in pustite vreti 30 sekund. Vmes stalno mešajte. Nato znižajte temperaturo na najnižjo, dodajte maslo, sol in vaniljina semena, premešajte, znova zavrite in prelijte čez ananas.
Ananas pecite dve uri. Vsakih 20 minut ga prelijte s sokom, ki se je nabral v pekaču. Po eni uri peke ananas obrnite in nadaljujte s peko.
Pečen ananas vzemite iz pečice. Sok, ki se je nabral v pekaču, prelijte v manjšo posodo in pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhajte, dokler se sok ne zgosti in karamelizira (približno 2 do 3 minute).
Še topel ananas narežite na rezine, prelijte s karamelno omako in postrezite.