Kdor ima doma žar s pokrovom, lahko kos mesa pripravi kar tam, drugi pa seveda lahko to uspešno opravijo tudi v kuhinjski pečici. V obeh primerih upoštevajte, da priprava mesa terja določen čas, ter se pravočasno lotite mariniranja in peke.
Goveje prsi s čilijem in papriko
Za 6 oseb
Priprava: 15 minut + 1 dan za mariniranje
Pečenje: 4 ure
Sestavine: 1 kg govejih prsi, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žlica rdeče paprike v prahu, 1 žlička čilijevih kosmičev, 2 žlici rožmarina, olje, morska sol.
Priprava: Meso namažemo z olivnim oljem in postavimo v pekač. Sladkor zmešamo s papriko, čilijem in rožmarinom ter mešanico vtremo v meso s treh strani, le spodnji del pustimo brez marinade. Pokrijemo pekač in čez noč mariniramo v hladilniku. Naslednji dan ogrejemo pečico na 140 do 150 stopinj, vanjo postavimo posodo z vodo, pekač naoljimo in pečemo meso do 4 ure. Pečenko narežemo na rezine in solimo po okusu.
Polnjena telečja rebra
Za 12 oseb
Priprava: 25 minut
Pečenje: 105 minut
Sestavine: 2,5 kg telečjih reber v kosu, 200 g suhih fig, 100 g pršuta, 60 g celih mandljev, 1 žlička janeževih semen, ½ šopka timijana, poper, olje.
Priprava: Z dolgim ostrim nožem zarežemo v meso približno 3 cm širok žep, da bo prostor za nadev. Fige in pršut narežemo na koščke, mandlje sesekljamo, janeževa semena stremo v možnarju in timijan osmukamo. Vse zmešamo, popramo in z nadevom napolnimo žep. Na obeh koncih ga zapremo z zobotrebci oziroma kuhinjsko vrvico in postavimo pečenko v naoljen pekač. Pečico ogrejemo na 140–150 stopinj in vanjo postavimo posodo z vodo. Pečemo 45 minut, potem pa meso obrnemo in pečemo še 45–60 minut. Pečena rebra vzamemo iz pečice, zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 20 minut, preden jih narežemo in ponudimo.
Polnjena jagnječja pečenka
Za 8 oseb
Priprava: 15 minut
Pečenje: 90 minut
Sestavine: 1,2 kg jagnjetine brez kosti (ramenski del), 1 žlica črnega popra v zrnju, 1 rdeč feferon, 1 rumena paprika, 2 šalotki, 3 žlice olivnega olja, sol, 1 šopek rožmarina.
Priprava: Poper stremo v možnarju in z njim natremo meso. Feferonu in papriki odstranimo semena, šalotki olupimo in vse na drobno sesekljamo. Nekaj minut pražimo na olju, solimo in odstavimo, da se ohladi. Meso razgrnemo, na sredino položimo nadev, zvijemo v rulado in prevežemo s kuhinjsko vrvico. Pod vrvico zataknemo vejice rožmarina. Žar s pokrovom segrejemo na 150–160 stopinj in vanj postavimo posodo z vodo. Ker bomo najprej pekli na neposrednem ognju, oglje odmaknemo na levo polovico žara in na rešetko nad njim postavimo pečenko. Pečemo 10 minut, potem pa meso odmaknemo na drugo polovico rešetke, pod katero ni oglja, zapremo žar in pečemo poldrugo uro. Vmes meso trikrat obrnemo. Pečeno pečenko zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 10 minut, preden jo narežemo.
Svinjska potrebušina s pehtranom in gorčico
Za 10 oseb
Priprava: 30 minut + 12 ur mariniranje
Pečenje: 7 ur
Sestavine: 2 kg svinjske potrebušine s kožo, 3–4 žlice gorčice, 2 šopka pehtrana, 1 žlica črnega popra, 2 žlički semen koriandra, 250 ml temnega piva, maščoba za peko, sol.
Priprava: Z ostrim nožem zarežemo po dolgem v meso, da naredimo prostor za nadev. Kožo na vrhu nakockamo, da se bo hrustljavo zapekla. Žep znotraj namažemo z gorčico in vanj potisnemo pehtran. Poper in koriander stremo v možnarju in z mešanico natremo meso z zunanje strani. Meso položimo v manjši pekač, zalijemo s pivom, pokrijemo in čez noč mariniramo v hladilniku. Naslednji dan odlijemo pivo, a ga prihranimo, v pekač dodamo nekaj maščobe in pečemo v pečici, ogreti na 70–90 stopinj, 6–7 ur. Vmes od dva- do trikrat meso prelijemo s pivom. Pečenko vzamemo iz pečice, na rahlo solimo in narežemo na rezine. Po želji zraven ponudimo omako, ki je nastala pri pečenju.
Svinjska rulada
Za 12 oseb
Priprava: 30 minut
Pečenje: 2,5 ure
Sestavine: 1,8 kg svinjine v kosu (vratni del), 2 žlici gorčice, sol, poper, 1 čebula, 30 g masla, 200 ml piva, ½ šopka majarona, 500 g pečenic, maščoba za pekač, čista juha.
Priprava: Mesarja prosimo, da nam odreže svinjino v čim širšem kosu, da ga bomo lahko razgrnili, polnili in zvili v rulado. Pečenicam odstranimo kožo in nadrobimo nadev. Čebulo olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na maslu (4–5 minut), solimo, popramo, zalijemo s pivom in zavremo. Stresemo v skodelico, da se ohladi. Dodamo osmukan majaron in meso pečenic. Dobro premešamo. Meso razgrnemo, namažemo z gorčico, solimo, popramo. Nanj razporedimo nadev, zvijemo v zvitek in ga prevežemo s kuhinjsko vrvico. Prestavimo v namaščen pekač. Pečico ogrejemo na 160 stopinj in rulado pečemo poldrugo uro. Vmes jo večkrat obrnemo in po želji zalijemo z juho. Pečeno rulado vzamemo iz pečice, zavijemo v folijo in pustimo počivati 10–20 minut. Potem narežemo na rezine in ponudimo.
Ste vedeli?
Pečenka, ki se peče dlje časa, bo sočnejša, če bo v pečici posoda z vodo.