Zanimivosti

Za sladkosnede: v vinu kuhane hruške!

Mojca Koman, Zeleni raj
30. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Sladko in slastno. Posladkajte se s kuhanimi hruškami. Kako jih pripravite, izveste v spodnjem prispevku.

Krištof Koman
V vinu kuhane hruške

Potrebujemo

2 hruški
4 suhe izkoščičene slive
1,5–2 dl belega vina

Preberite tudi: Poslastica z mletim mesom.

Priprava

Hruške razpolovimo, olupimo in vsaki polovici previdno odstranimo peščišče.

V dovolj veliko kozico, da bomo vanjo lahko spravili vse sadje, nalijemo vino in vanj položimo polovice hrušk in ob strani slive.

Pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo do vretja. Kuhamo dalje, da se hruške zmehčajo, a ne predolgo, sicer razpadejo. Pet minut bo več kot dovolj za večino sort hrušk.

Kuhane hruške vzamemo iz vina, porazdelimo na servirni krožnik, v vdolbinice od peščišča naložimo kuhano slivo, v kozarček pa vinski prevretek. Ponudimo jih ob pečenki kot sočno prilogo, ki pomaga prebaviti mastno/težko meso.

Različica: Namesto belega uporabimo rdeče vino. V tem primeru se hruške obarvajo rdeče – zanimiv, sočen in barvit dodatek na svečano pogrnjeni mizi. Če vino sladkamo, dobimo sladke vinske hruške, ki jih pomudimo tople ali hladne kot sladico s kepico sladoleda.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 11, 15. 10. 2018.