Potrebujemo
2 hruški
4 suhe izkoščičene slive
1,5–2 dl belega vina
Preberite tudi: Poslastica z mletim mesom.
Priprava
Hruške razpolovimo, olupimo in vsaki polovici previdno odstranimo peščišče.
V dovolj veliko kozico, da bomo vanjo lahko spravili vse sadje, nalijemo vino in vanj položimo polovice hrušk in ob strani slive.
Pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo do vretja. Kuhamo dalje, da se hruške zmehčajo, a ne predolgo, sicer razpadejo. Pet minut bo več kot dovolj za večino sort hrušk.
Kuhane hruške vzamemo iz vina, porazdelimo na servirni krožnik, v vdolbinice od peščišča naložimo kuhano slivo, v kozarček pa vinski prevretek. Ponudimo jih ob pečenki kot sočno prilogo, ki pomaga prebaviti mastno/težko meso.
Različica: Namesto belega uporabimo rdeče vino. V tem primeru se hruške obarvajo rdeče – zanimiv, sočen in barvit dodatek na svečano pogrnjeni mizi. Če vino sladkamo, dobimo sladke vinske hruške, ki jih pomudimo tople ali hladne kot sladico s kepico sladoleda.