GREMO NA DELO

Rdeči plodovi za užitek in zdravje čez leto

Zoran Franc
2. 12. 2018, 10.04
Deli članek:

Le kdo ne pozna bodičastega grma, ki poleti razveseljuje z dišečimi cvetovi, jeseni pa razveseli z rdečimi plodovi, ki so izjemno zdravi. Zdaj, ko je nastopila prva zmrzal, so najprimernejši za obiranje!

Dreamstime
Blagodejno učinkuje celo pri nekaterih revmatičnih obolenjih, kot je putika. Za ta namen se priporoča predvsem šipkov čaj, ki ga pripravimo iz posušenih semen.

Cvetovi šipka nas v živih mejah, na travnikih in na obronkih gozdov razveseljujejo od maja do začetka avgusta. Gre pravzaprav za divjo vrtnico, ki jo omenjajo sumerski viri 2700 let pr. n. št. Že takrat so šipek uporabljali v medicini in poznali njegovo blagodejno delovanje.

Nabiramo predvsem plodove

Plodove nabiramo vse od septembra naprej. Najboljši so tisti, ki se še niso povsem omehčali in še niso izgubili živo rdeče barve. Ti vsebujejo tudi največje količine vitamina C. Številni plodove nabirajo po prvi slani, saj jih je takrat najlažje trgati. V tem času se plodovi nekoliko zmehčajo, res pa je, da vsebnost vitaminov nekoliko upade.

Sušenje

Plodove šipka nato prerežemo po dolgem, izdolbemo semena in olupek posušimo na zraku. Semena splaknemo in odstranimo dlačice, nato tudi te dobro posušimo. Posušene olupke in semena shranimo v stekleni posodi, ki dobro tesni.

Osemnajst užitnih vrst šipka

Na naših tleh uspeva približno 18 različnih vrst šipka, ki so popolnoma užitne in ljudem nenevarne. Plodove uporabljamo najpogosteje za pripravo čaja, lahko pa iz njih skuhamo omako, ki je odlična osnova za pripravo ostalih šipkovih shrankov, to sta marmelada in sirup. Omako lahko tudi zamrznemo in uporabimo kot solatno polivko, jo vmešamo v jogurt ali skuto.

Šipkova omaka

Gre za preprost recept, ki ga bomo pripravili po nasvetu naših babic. Nabrane plodove najprej temeljito operemo ter jim odstranimo muhe in peclje, nato jih stresemo v večji lonec in nanje dolijemo toliko vode, da so plodovi povsem prekriti. Pustimo, da voda zavre, nato pa na zmernem ognju kuhamo še 10 do 15 minut oziroma dokler se plodovi povsem ne zmehčajo. Plodove precedimo in jih stresemo v pasirnik in spasiramo. Semena, ki so ostala v pasirniku, ponovno operemo in posušimo. Uporabimo jih lahko za pripravo kave ali poparka. Tekočino, v kateri smo kuhali šipek, uporabimo za pripravo želeja, soka ali sirupa.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno