Hruškova posipanka z ovsenimi kosmiči
Potrebujemo (za pravokotni pekač ali 4 manjše)
100 g masla
80–100 g sladkorja
1/2 žličke cimeta
150 g moke
1 skodelico ovsenih kosmičev
ščep soli
1 vrečko vaniljinega sladkorja
1 kg čvrstih hrušk
Priprava
Maslo, sladkor, moko, sol, cimet, ovsene kosmiče in vaniljin sladkor enakomerno zmešamo, da dobimo grudičasto zmes (kašico), kot na začetku priprave krhkega testa. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke, da se zmes lepo drobi. Zmes postavimo v hladilnik za 10 do 15 minut.
Pečico segrejemo na 200 ºC.
Hruške olupimo, izkoščičimo in narežemo na manjše kose, da se bolj zmehčajo, ali po želji pustimo v večjih, da ostanejo čvrstejše.
Sadje naložimo v manjše modelčke ali v večji model, jih potresemo s testenimi drobtinami iz hladilnika in postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut, da drobtine rahlo porjavijo, hruške pa se zmehčajo. Ponudimo kot dišečo in hranljivo sladico.
Opomba: To je sladica, ki je lahko vsakokrat drugačna. Poleti jo naredim iz prvih jabolk, ki padajo po tleh, tu in tam dodam za pest ribeza, malin; kasneje jo naredim iz preobilja jabolk, breskev, borovnic, rabarbare, kakšne fige; potem sledijo slastne hruške, tudi kakšna sliva. Ovsene kosmiče včasih nadomestim z grobo mletimi oreščki za še bogatejši okus. Jed za mnogo različic. Če se zraven znajde še kepica sladoleda, ej … prav nič je ne ostane.