Nanjo so nas spet spomnili na nedavni otvoritvi novih slaščičarskih delavnic v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer se dijaki učijo tudi izdelave sladic tradicionalne meščanske kuhinje. Kakšno turobno sobotno popoldne jih velja posnemati in preskusiti recept, ki je, mimogrede, zapisan tudi v knjigi KRUHarije&CUKRnije.
Preberite tudi: Pečena jabolka z marcipanom.
Za pekač velikosti 36 cm × 56 cm
Priprava: 45 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine:
Za orehovo testo: 1 kg mletih orehov, 1 kg kristalnega sladkorja, 200 ml beljakov, 30 g moke; za vaniljevo kremo: 350 g sladkorja, 250 g vaniljevega pudinga, 1500 ml mleka, 250 g jajc, rum, 50 g nasekljanih praženih orehov, 600 g maslene kreme; za čokoladni obliv: 1000 g jedilne čokolade, 500 g rastlinske maščobe.
Priprava: Mlete orehe, sladkor in beljake premešamo, dodamo moko in zgnetemo v testo. Ne gnetemo predolgo. Testo razdelimo na tri enake dele. Vse tri dele testa razvaljamo v velikosti pekača. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Plast testa položimo na pekač in jo prebodemo z vilicami. Pečemo pri 180 ˚C 15 minut. Enako ponovimo s preostalim testom. Za vaniljevo kremo segrevamo mleko. Ko je mlačno, ga nekaj odvzamemo, preostalo zavremo. Zmešamo sladkor, puding, jajca in malo mlačnega mleka ter zlijemo v vrelo mleko. Kuhamo dve minuti. Puding ohladimo, stepemo, da penasto naraste, nato mu dodamo pražene orehe, malo ruma in masleno kremo. Prvo plast pečenega testa damo na dno pekača in nanjo namažemo polovico kreme. Na to položimo drugo plast testa in jo nadevamo s preostalo kremo. Nanjo položimo zadnjo plast pečenega testa. Kocke pustimo čez noč, da se zmehčajo. Sestavine za obliv stopimo nad soparo in prelijemo prek pečenega testa. Ko se preliv ohladi, narežemo kocke.