Zanimivosti

Varovalka pred virusi, prehladi in celo pred rakom

Zoran Franc
12. 11. 2018, 21.20
Deli članek:

Rdečo peso lahko še vedno pustite na vrtu in jo uporabljate sproti. Lahko jo poberete, očistite in shranite, vložite ali zamrznete.

Dreamstime
sok rdeče pese

Rdeče-vijoličasti gomolji, podolgovate ali valjaste oblike, niso zahtevni za pridelavo na domačem vrtu. To, da veljajo za izjemno zdravo živilo, ki pomaga pri različnih boleznih, je splošno znano, pa vendar je vsake toliko dobro obnoviti znanje. Tokrat vam bomo ponudili kratke nasvete, ki vam bodo v hitro pomoč v času zimskih prehladov in drugih nevšečnosti.

Okrepite svoje telo

Svoj imunski sistem boste močno okrepili že z uživanjem kuhane ali vložene rdeče pese. Dodate jo lahko tudi smutijem in tako izjemno zdravo začnete dan. Rdeča pesa vsebuje veliko oksalne kisline, prav tako je odličen vir prehranskih vlaknin, folne kisline, železa, vitaminov A in C, betaina ter številnih drugih mineralov in vitaminov, ki so koristni za naše zdravje. A tako kot povsod tudi tukaj velja pravilo zmernosti.

Varovalka pred okužbami in virusi

Prav zaradi bogate vitaminsko-mineralne sestave je rdeča pesa odlična v času prehladnih obolenj, saj spodbuja apetit in izločanje žolčnih sokov. V jesenskem in zimskem času ima rdeča pesa poleg gurmanskega užitka tudi preventivni učinek. V telesu veže kovine, razstruplja, pomaga pri rasti celic, odvajanju vode, uravnava telesno temperaturo in še in še. Če si boste privoščili pol kozarca sveže iztisnjenega soka na dan, boste blagodejno vplivali na prebavo, želodec in živce ter poskrbeli za zaščito pred virusi, glavobolom in šumenjem v ušesih. V času prehladov si privoščite četrt litra soka iz pese in štirih limon na dan. Pijte po požirkih.

Za boljši tonus kože

Rdeča pesa je izredno bogata s silicijem, ki je pomemben pri borbi z aknasto in nečisto kožo. Silicij pa poskrbi tudi za boljši tonus kože, pomaga preprečevati videz pomarančne kože (nastanek celulita) in celo plešavost. Pomemben je za gradnjo vezivnih tkiv, pomaga pa tudi pri razstrupljanju.

Dreamstime
mladosten videz

Folna kislina

Uživanje rdeče pese je posebej priporočljivo za ženske v času nosečnosti, ko potrebujejo kar dvakrat več folne kisline kot sicer. Ta pomaga pri delitvi celic, rasti tkiv in nastanku krvi.

Silicij

Visoka vsebnost silicija v rdeči pesi je koristna za boljši tonus kože, silicij pomaga preprečevati videz pomarančne kože, odpravlja akne in mozolje ter celo plešavost.

Betain 

Barvilo, ki skrbi, za živordečo barvo pese, je betain, ki deluje podobno kot ginseng – izboljšuje razpoloženje. ANTIOKSIDANTI V rdeči pesi najdemo številne antioksidante, ki upočasnjujejo in preprečujejo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin. Zavirajo tudi razvoj nekaterih obolenj in zmanjšujejo tveganje za razvoj raka.