Zanimivosti

Vedno avokado

M. S., Bodi zdrava
19. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Lahko ga grizljamo v solati, ukašimo v namaze in pomake, celo ocvremo in dodajamo rižotam in testeninam. Za piko na i pa z njim mešamo okusne zmešančke in pečemo torte.

Thinkstock Photos
Poljnen avokado

Ker ta sadež vsebuje zelo veliko zdravih maščob, se ponaša s slovesom superživila in je nepogrešljiv del jedilnikov privržencev prehrane LCHF. V receptu ga lahko zamenjamo z drugimi maščobami, na primer z maslom, v razmerju 1 : 1. Avokado je tako vsestranski, da resnično ni razloga, da ne bi našel mesta tudi v vaši kuhinji.

Preberite tudi: Piščanec namesto Martinove gosi.

Osvežilni koktajl

Sestavine za 2 osebi:
½ zrelega avokada
½ limone
250 ml korenčkovega soka
250 ml pinjenca
2 žlici olja pšeničnih kalčkov
sol, poper
2 žlici sveže nastrganega ingverja
drobnjak

Thinkstock Photos
Koktajl

Priprava:

Polovički avokada izdolbemo meso in ga pokapljamo z limonovim sokom.

Zmešamo ga s korenčkovim sokom, pinjencem in oljem pšeničnih kalčkov. Ukašimo.

Napitek solimo, popramo, dodamo limonov sok in ingver. Nalijemo v dva visoka kozarca in potresemo s sesekljanim drobnjakom.

Thinkstock Photos
Špageti z avokadom

Špageti z avokadom, olivami in rukolo

Sestavine za 4 osebe:
500 g špagetov iz pšenice durum
2 stroka česna
75 g rukole
2 avokada
1 kozarec (235 g) zelenih oliv
1 limona
50 g pinjol
150 g češnjevih paradižnikov
6 žlic olivnega olja
morska sol, poper

Priprava:

Špagete skuhamo v slani vodi. Česen olupimo in sesekljamo. Avokada razpolovimo in odstranimo koščico. Z žlico izdolbemo meso.

Narežemo ga na debele trakove. 

Olive odcedimo. Limoni nastrgamo lupino. Pinjole popražimo v ponvi brez maščobe in dodamo paradižnike.

Česen popražimo na olivnem olju, dodamo kuhane špagete in dobro premešamo. Dodamo še rukolo, avokado in olive in previdno premešamo. Solimo, popramo.

Špagete razdelimo na štiri krožnike, potresemo s pinjolami in limonovo lupino ter okrasimo s paradižniki.

Polnjen avokado z lososom

Sestavine za 4 osebe:
2 avokada
1 limona
1 strok česna
250 g kisle smetane
1 žlica olivnega olja
sol, beli poper
50 g rezin prekajenega lososa
črni poper
koper

Priprava:

Avokada razpolovimo in odstranimo koščico. Z žličko izdolbemo meso in slednjega takoj pokapljamo z limonovim sokom.

Česen olupimo in pretlačimo.

Koščke avokada, česen, kislo smetano in olivno olje ukašimo do gladkega. Solimo, popramo in po okusu dodamo limonov sok.

Lososa narežemo na koščke in jih previdno vmešamo v pasto. Slednjo z dresirno vrečko nabrizgamo v prazne polovičke avokada.

Potresemo s črnim poprom in koprom, dodamo še nekaj koščkov lososa.

Thinkstock/Revija Bodi zdrava
Solata

Solata z avokadom in čičerko

Sestavine za 1 osebo:
¼ grenivke
½ avokada
½ rdeče čebule
100 g čičerke (iz konzerve)
1 žlica olja
1 žlička medu
sol, poper
5 lističev bazilike

Priprava:

Olje, sol, poper in med zmešamo in vlijemo v steklen kozarec z navojem. Grenivko ločimo na krhlje in jih narežemo na koščke.

Avokadu izdolbemo meso in ga narežemo na koščke. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Čičerko splaknemo z mrzlo vodo in precedimo.

Na preliv v kozarcu položimo pol lističev bazilike. Potem pa v kozarec naložimo koščke avokada, grenivke, čebulo in čičerko. Na vrh položimo preostalo baziliko, kozarec tesno zapremo in hranimo na hladnem.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.