Da se bo na ta stari poganski praznik, ob katerem so se predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in hkrati prosili za obilje v prihodnjem letu, iztekel karseda dobro, ni vseeno, kako postrežete mizo. Ker gre v prvi vrsti za praznik vina, tega postrezite tako, kot se spodobi – v pravem kozarcu. Preverite.
Preberite tudi: Ideja za martinovo.
Kozarci za rdeče vino
Kozarec za rdeče vino je večji, visok, z odprtim zgornjim delom. Razmerje med višino in širino je dva proti ena. V takem kozarcu postrežemo vsa rdeča vina, prav tako pa vsa macerirana vina, tudi bela. Ta oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, zato vsa kakovost vina lahko pride do izraza. Široko odprto ustje kozarca omogoča kroženje zraka po kozarcu, obenem pa zadrži vse žlahtne arome. V teh kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na temperaturo med 10 in 15 stopinjami Celzija. Vanje spadajo vsa starana vina in vina z bogatimi aromami, tanini in minerali.
Kozarci za belo vino
Tudi ti kozarci so visoki, spodaj širši in pri ustju ožji. Oblika je narejena tako, da zadrži svežino vina in poudari delikatne arome svežih vin. V kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na temperaturo med 7 in 12 stopinjami Celzija. V njih strežemo vsa bela vina in tudi rdeča z visoko kislino (modri pinot, modra frankinja ...). Pogosto jih uporabljajo za strežbo penine, saj omogočajo dodajanje raznih aromatičnih dodatkov in dekoracij (limeta, limonin sok ...). Takšne kozarce lahko uporabimo za serviranje vin z visoko kislino, za sveža mlada vina, tudi mošt in različne mešane pijače z vinom (brizganec).
Kozarci za vodo in sok
Ti kozarci so večji, enostavnejši, brez peclja. Praviloma se od dna proti vrhu počasi ožijo, a imajo odprto ustje. Uporabljamo jih za postrežbo vode in različnih sadnih sokov. Primerni so tudi za strežbo raznih brezalkoholnih mešanih pijač (smutijev, frapejev, limonad ...) pa tudi alkoholnih mešanih pijač (mojito, cuba libre …). Nihče pa vam ne bo zameril, če boste v tem kozarcu postregli tudi pivo.