Vinska juha s smetanovo kapo
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Sestavine: 3 krompirji, 1 čebula, 1 por (beli del), 30 masla, 1 l vode ali piščančje jušne osnove, 200 ml belega vina, sol, poper, 100 ml penine.
Za smetanovo kapo: 100 ml sladke smetane, limonin sok, muškatni orešček, sol, parmezan.
Preberite tudi: Sendvič brez mesa za domačo "fešto". Kliknite TUKAJ!
Priprava:
Krompir in čebulo olupimo, por očistimo in vse na drobno zrežemo. Čebulo in por popražimo na maslu, dodamo krompir, potem pa zalijemo z juho ali vodo in belim vinom ter solimo. Skuhamo do mehkega in ukašimo s paličnim mešalnikom ter pretlačimo skozi sito. Če je juha pregosta, prilijemo še malce vode in na koncu dodamo penino. Solimo, popramo. Za smetanovo kapo stepemo smetano ter med stepanjem dodamo nekaj kapljic limoninega soka, sol, poper in nastrgan muškatni orešček. Juho natočimo v krožnike in na vrh odmerimo po žlico smetane. Popramo in po želji dodamo še nastrgan parmezan.
Zloženka z mletim mesom
Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: 300 g brstičnega ohrovta, 300 g kuhanega krompirja, 2 pora (300 g), 1 žlička olja, 200 g govejega mletega mesa, zeliščna sol, sladka paprika v prahu, 2 žlički začimbne mešanice, 2 jajci, 200 ml posnetega mleka, nastrgan muškatni orešček, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 2 žlici drobtin, 1 žlička mrzlega masla.
Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Ohrovt očistimo in razpolovimo. Kuhan olupljen krompir narežemo na rezine. Por očistimo, po dolgem razpolovimo in narežemo na srednje velike koščke. Na olju popražimo meso, solimo, potresemo s papriko, dodamo še por in na hitro popražimo. Dodamo ohrovt in zalijemo z 200 ml vode. Potresemo z začimbno mešanico in dušimo 5 minut. Jajci razžvrkljamo in dodamo mleko, nastrgan muškatni orešček, zeliščno sol ter peteršilj. Polovico krompirja zložimo na dno pomaščenega pekača, na vrh porazdelimo meso in ga pokrijemo s preostalim krompirjem. Prelijemo z jajčno maso. Potresemo z drobtinami in koščki masla. Pečemo pol ure in še vroče ponudimo.
Krompirjev kruh z zelišči
Za 1 štručko
Priprava: 40 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine: 220 g krompirja, 600 g moke, 1 žlička sode, 1 žlička soli, 2 žlici sveže sesekljanega rožmarina in timijana, 280 ml pinjenca, 1 veliko jajce.
Priprava: Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na koščke. Skuhamo ga v slani vodi do mehkega, vodo odcedimo in krompir za 10 minut vrnemo v posodo, da se malce ohladi. Pretlačimo ga s tlačilko za pire. Dodamo moko, sodo, sol, sesekljana zelišča in z vilicami dobro premešamo. Jajce razžvrkljamo, mu dodamo pinjenec in dobro premešamo. Prilijemo k suhim sestavinam. Zgnetemo v testo, potem ga zvrnemo iz posode na pomokano delovno površino in gnetemo še kakšno minuto. Prestavimo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 45 minut. Pečen kruh mora počivati 20–25 minut, preden ga narežemo.
Nasvet
Za kruh lahko uporabimo tudi hladne ostanke krompirja, a le če mu nismo dodali mleka ali masla.
Krompirjev kolač
Za 12 kosov:
Priprava: 85 minut
Pečenje: 60 minut
Sestavine: 500 g krompirja, 5 jajc, 125 g + 50 g sladkorja, ½ stekleničke arome grenkih mandljev, 50 g moke, 1 pecilni prašek, 50 g zdroba, 100 g mletih mandljev, 125 g v rumu namočenih rozin, sol, 1 vaniljin sladkor, 250 g smetane za stepanje, 150 g temne čokolade.
Priprava: Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Počakamo, da se ohladi. Medtem ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake stepemo s 125 g sladkorja in mandljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo presejemo v jajčno zmes. Po žlicah dodamo zdrob in mlete mandlje, potem pa še krompir in rozine. Beljakom dodamo sol, 50 g sladkorja in vaniljin sladkor ter stepemo v čvrst sneg. Dodamo ga testu. Testo vlijemo v okrogel pekač (premera 26 cm) in poravnamo do gladkega. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pečen kolač ohladimo, najbolje čez noč. Za preliv segrejemo smetano in vanjo stresemo koščke čokolade. Dobro premešamo in kremo za več ur (najbolje čez noč) postavimo na hladno. Hladno kremo stepemo in namažemo na kolač. Še za eno uro jo postavimo na hladno in šele potem postrežemo.
Sladki krompirjev zapečenec
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: 3 žlice masla, 60 g pretlačenega krompirja, 2 jajci, ½ žličke vaniljevega izvlečka, 180 ml mleka, 70 g moke, 1 žlica sladkorja, sol, žlica sladkorja v prahu za posip.
Za omako: 150 g mešanega jagodičevja, 2 žlici sladkorja, 1 žlička limoninega soka, ščepec soli.
Priprava: Pečico segrejemo na 230 stopinj. Maslo razdelimo na 6–8 koščkov. V skledi zmešamo pretlačen krompir in jajci. Vmešamo vaniljo in mleko. V drugi skledi zmešamo moko, sladkor in sol. V pečico postavimo ognjevarno ponev (premer 24 cm) in vanjo damo maslo. Vse sestavine združimo in premešamo. Testo vlijemo v ponev v pečici in pečemo 15 minut, potem pa znižamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo še 8–10 minut. Medtem pripravimo omako. V ponvi segrejemo sadje, sladkor, limonin sok in sol. Med segrevanjem mešamo, da se sadje zmehča. Pretlačimo in po želji precedimo. Kuhljamo 10 minut, omako odstavimo in še toplo prelijemo po palačinki, ki smo jo še prej potresli s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Da olupljen in narezan krompir ne bo potemnel, ga hranimo v hladni vodi, ki ji dodamo dve žlički belega ali jabolčnega kisa.