Zanimivosti

To so odlični recepti za jesenske krepke juhe!

M. O. Ž., Zarja
31. 10. 2018, 16.01
Deli članek:

V hladnih dneh se najbolj prileže krožnik vroče, krepke juhe. Odlično nas nasiti, čeprav med sestavinami ni mesa. Seveda lahko juho izboljšamo s koščki popečenega piščanca ali narezano domačo klobaso, če pa zraven pojemo kos domačega črnega kruha, mesa zagotovo ne bomo pogrešali. Enolončnico lahko pripravimo tudi na zalogo in si jo naslednji dan nesemo v službo.

Revija Zarja
Enolončnica z brstičnim ohrovtom

Enolončnica z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine: 1 čebula, 2 pastinaka, 2 korenčka, 2 peteršiljevi korenini, 1 krompir, 200 g brstičnega ohrovta, 1 jabolko, ¼ zeljne glave, 200 ml belega vina, morska sol, 1 l zelenjavne jušne osnove, 4 žlice olivnega olja, žlička sveže nastrganega hrena, 4 žlice sesekljanega peteršilja.

Preberite tudi: Nesreča z jadrnico usodna za znano Slovenko! Kliknite TUKAJ!

Priprava: Čebulo, krompir in jabolko olupimo, korenje, pastinak, peteršiljev koren ostrgamo. Brstičnemu ohrovtu odrežemo trdi del in mu odstranimo zunanje liste. Zelju prav tako odstranimo stržen in ga narežemo na trakove. Jabolko in korenje narežemo na kocke, čebulo sesekljamo, preostalo zelenjavo narežemo na rezine. Čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo peteršilj, zelje in korenje in dve minuti dušimo. Dodamo še pastinak in krompir, zalijemo z vinom in zavremo. V lonec stresemo brstični ohrovt in prilijemo juho, solimo ter zavremo. Kuhljamo do deset minut in začinimo po okusu. Enolončnico razdelimo v krožnike, potresemo s svežim peteršiljem in naribanim hrenom.

Revija Zarja
Bučna juha s koruzo

Bučna juha s koruzo

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 400 g buče maslenke, 1 rumena paprika, 1 čebula, 1 strok česna, 2 žlici masla, 250 g konzervirane koruze v zrnju, 2 žlici koruzne moke, 800 ml zelenjavne jušne osnove, 100 ml smetane, sol, poper, muškatni orešček, svež timijan.

Priprava: Bučo olupimo in ji odstranimo semena. Meso narežemo na koščke. Papriko razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Oboje popražimo na maslu. Dodamo odcejeno koruzo, koščke buče in paprike, moko. Zalijemo z juho in smetano ter med mešanjem kuhljamo 20 minut. Iz lonca vzamemo približno tretjino juho in jo do gladkega ukašimo. Vrnemo v lonec in pregrejemo. Solimo, popramo in potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. Razdelimo na krožnike in okrasimo s timijanom.

Revija Zarja
Pisana mineštra s fižolom

Pisana mineštra s fižolom

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine: 1 čebula, 300 g buče (maslene ali hokaido), 300 g peteršiljevega korena, ½ glavice ohrovta, 300 g krompirja, 1 žlica masla, 1,2 l zelenjavne jušne osnove, 1 pločevinka belega fižola, 250 g jušnih vlivancev, sol, poper, muškatni orešček, 40 g bučnih semen, 3 vejice luštreka, 1 skodelica vrtne kreše, 200 g kisle smetane, 1 žlička ostre gorčice.

Priprava: Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na centimeter velike koščke. Preostalo zelenjavo olupimo ali ostrgamo in narežemo na koščke. Krompir olupimo in narežemo na 1,5 cm velike koščke. Čebulo popražimo na maslu, dodamo zelenjavo in krompir, zalijemo z juho in kuhljamo pol ure. Fižol odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo. Skupaj z vlivanci ga stresemo v juho in 3 minute segrevamo. Solimo, popramo in potresemo z muškatnim oreščkom. Bučna semena popražimo v ponvi brez maščobe. Luštrek sesekljamo, krešo narežemo s škarjami. Oboje dodamo kisli smetani, solimo, popramo. Mineštro potresemo z bučnimi semeni in ponudimo s kislo smetano.

Revija Zarja
Zeljna juha s korenjem

Zeljna juha s korenjem

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Sestavine: 1 čebula, 5 korenjev, 2 rumena korena, 1 krompir, 400 g koničastega zelja, 1 jabolko, 200 ml belega vina, 1 l zelenjavne jušne osnove, 4 žlice olivnega olja, 1 žlička sveže nastrganega hrena, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 1 bio pomaranča (olupek), morska sol.

Priprava: Čebulo, krompir in jabolko olupimo. Korenje ostrgamo. Zelje narežemo na trakove. Čebulo, jabolko in krompir narežemo na koščke, preostalo zelenjavo na rezine. Čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo korenje in zelje, malce kasneje še krompir in jabolko. Zalijemo z vinom in zavremo. Potem prilijemo še juho, solimo in 15–20 minut kuhljamo. Potresemo z naribano pomarančno lupino in solimo. Juho razdelimo v krožnike, jo potresemo s peteršiljem in hrenom.

Revija Zarja
Porova juha z lečo

Porova juha z lečo

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: 1 žlica semen kumine, 40 g masla, 4 srednje veliki pora, kos svežega ingverja (za palec velik), pest sesekljanega peteršilja, 1 rdeči feferon, 1 velik krompir, 175 g rdeče leče, 1 l čiste jušne osnove, 300 ml posnetega mleka, 4 žlice kisle smetane.

Priprava: Por očistimo in narežemo na obročke. Ingver olupimo in nastrgamo. Feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na rezine. V ponvi brez maščobe dve minuti pražimo semena kumine. Pol žličke prihranimo, preostalo pustimo v ponvi. Dodamo maslo, por, ingver, peteršilj in večino feferona. Posodo pokrijemo in dušimo 5 minut. Dodamo krompir in lečo, zalijemo z juho in mlekom. Zavremo, potem pa kuhljamo 15 minut oziroma toliko časa, da se leča zmehča. Juho ukašimo s paličnim mešalnikom, solimo, popramo in odmerimo v krožnike. Juho izboljšamo s kupčkom smetane in feferoni, kumino ter peteršiljem.