Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila. Vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, kalcija, železa, fosforja, selena, cinka in še bi lahko naštevali. A kljub temu zmerno z njimi. Uporabna so za sladice, omake, juhe …
Kje jih hranimo?
Če je nekoč veljalo, da je jajca treba hraniti v hladilniku, jih danes v trgovinah najdemo na policah zunaj hladilnikov. Zakaj? Gre predvsem za bakterije. Kot vemo, te potrebujejo za razrast toploto, vlago in zrak. Če jih hranimo v hladilniku, bomo bakterijam onemogočili razrast zaradi neprimerne toplote, a bo tam prisotna vlaga. Če jih bomo hranili na pultu, bodo deležna toplote, a ne vlage. Torej, kaj je bolj primerno? Nutricionisti pravijo, da sta obe možnosti shranjevanja v redu, a obstaja razlika v času roka uporabnosti. Če jih boste hranili v hladilniku, je rok trajanja vse do pet tednov, če jih boste hranili na polici, pa do tri tedne.
V vratih hladilnika ali na polici
Večina hladilnikov ima na vratih posebno poličko, kamor lahko shranite jajca, a svetujemo vam, da jajca raje položite na srednjo polico, zaprta v embalaži. Zakaj? Predmeti, ki jih shranjujete na vratih hladilnika, so neprestano izpostavljeni menjavi temperature, prav tako je zaradi toplotne spremenljivke vprašljiva vlažnost, ki je veliko višja kot v notranjosti hladilnika. Če boste jajca hranili v embalaži na srednji polici hladilnika, jim boste zagotovili stalnejšo temperaturo pa tudi vlago. Če ste se odločili, da boste jajca hranili na pultu, jih prav tako pustite v embalaži, saj jih boste tako obvarovali pred mehanskimi poškodbami, dobro jim bo dela tema, pa tudi vlage bo precej manj.