V nagradni akciji v revijah Zarja, Maja in Bodi zdrava smo vas povabili, da nam pošljete recepte za jedi, pri katerih se vam zdi ajvar nepogrešljiva sestavina. Vaše predloge smo vestno zbirali in zdaj lahko zapišemo, da smo z vašo pomočjo sestavili najbolj okusno ajvarjevo abecedo – z imeni receptov od A do Ž!
Pošiljatelja oziroma pošiljateljico po ene izbrane jedi za vsako črko naše ajvarjeve abecede bomo razveselili s kompletom obeh ajvarjev (pekočega in nepekočega) Bakine tajne, tri najbolj izvirne recepte pa nagradili z bogatim darilnim paketom izdelkov blagovne znamke Bakina tajna. In kdo so naši trije izbranci?
Posebej so nas navdušili pita Marije Šalehar, rulada Janeza Jagodica in mafini Mateje Novak. Recepte zanje najdete v nadaljevanju, seveda pa ste vabljeni, da jih tudi sami preizkusite.
V revijah Maja, Zarja, Bodi zdrava in Jej zdravo, pa tudi na profilih teh revij na Facebooku bomo izbrane recepte tudi objavili.
Marija Šalehar iz Kočevja
Pita z ajvarjem in skuto
Sestavine:
4 listi ajdovega vlečenega testa
400 g nepasirane domače skute
4 žlice ajvarja
2 žlici nasekljanega drobnjaka
sol, poper
olje
400 ml mineralne vode
½ zavoja pecilnega praška
3 jajca
Priprava:
V skledo stresemo skuto in drobnjak, popramo, solimo, dodamo ajvar in dobro premešamo. Manjši pekač premažemo z oljem, pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
List testa dobro poškropimo z mineralno vodo in oljem ter ga prepognemo na polovico. Položimo ga v pekač in namažemo s tretjino nadeva. Na nadev spet položimo poškropljeno testo in spet nadev. Še enkrat ponovimo, da porabimo ves nadev. Na vrhu mora biti testo.
Pito narežemo na kocke, nato z metlico razmešamo jajca, štiri žlice olja, preostalo mineralno vodo in pecilni prašek. Prelijemo po piti in pečemo 35–40 minut.
Janez Jagodic z Visokega
Ajvarjeva rulada
Sestavine:
5 jajc
sol
5 žlic moke
1 pecilni prašek
nekaj žlic kisle smetane
3 žlice ajvarja
Za nadev:
nekaj žlic kisle smetane
nariban sir
2 stroka česna
nekaj vejic peteršilja
Priprava:
Ločimo rumenjake od beljakov in slednje stepemo v sneg. Za biskvit zmešamo z mešalnikom rumenjake, sol, dodamo moko, pecilni prašek, nekaj kisle smetane in ajvar. Nazadnje vmešamo sneg.
Biskvit pečemo 12 minut na 180 stopinjah Celzija.
Pečen biskvit zvrnemo na krpo, zavijemo v zvitek in počakamo, da se ohladi.
Biskvit razvijemo in premažemo s kremo, ki jo pripravimo iz kisle smetane, naribanega sira, pretlačenega česna in sesekljanega peteršilja. Rulado shranimo v hladilnik in jo potem narežemo na rezine.
Mateja Novak iz Lukovice
Mafini s skuto in ajvarjem
Sestavine:
Za testo:
300 g moke tip 500
100 g puste skute
150 g ajvarja
4 žlice sončničnega olja
4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
3 jajca
2 žlički pecilnega praška
1 žlička soli
Za nadev:
100 g mlade čebule
Za pekač:
košček masla
1 žlica ostre moke
Priprava:
Vdolbine pekača za mafine namažemo z maslom in pomokamo.
Mlado čebulo očistimo; eno narežemo na tanka kolesca, drugo na približno štiri centimetre dolge koščke, ki jih podolžno razpolovimo.
Za testo v skledi gladko umešamo skuto, ajvar, obe olji in jajca. Moko presejemo s pecilnim praškom, potem pa jo primešamo ajvarjevi masi. Nazadnje dodamo na kolesca zrezano čebulo in premešamo s kuhalnico.
Testo razdelimo v vdolbine pekača za mafine. Obložimo ga z narezano čebulo, pekač pa postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj Celzija.
Pekač vzamemo iz pečice. Mafine v njem hladimo pet minut, potem pa jih prestavimo na mrežico in ohladimo.
Ajvarjeva abeceda
Ajvarjeva rulada
Bolonjska omaka z ajvarjem po domače
C
Čevapčiči z ajvarjem
Domači zdravi polpeti
Enkratna polnočna juha
Fižolov čili s škampi in ajvarjem
Grška pomaka
Hrenov namaz
Izdatna juha
Juha s papriko in ajvarjem
Krompir z ajvarjem
Lonec kitajskega zelja s krompirjem in ajvarjem
Mafini s skuto in ajvarjem
Na oko pečena jajčka s slanino in ajvarjem
Orientalske kroglice v ajvarjevi omaki
Pita z ajvarjem in skuto
Rezanci z ajvarjem
Solata z ajvarjem
Štručka s semeni in s piščančjimi prsmi, ajvarjem, gorčico in sirom
Tortilja z ajvarjem
U
V
Zvitki z jajčevci
Ž
Skrivnost Bakine tajne
Bakina tajna je priznana blagovna znamka sadnih in zelenjavnih shrankov. Ajvarje, sladke džeme, sokove in sadne namaze pripravljajo v duhu tradicionalne kuhinje naših babic, na naraven in domač način, saj želijo ohraniti najboljše iz plodov narave.
Sadje in zelenjavo obirajo ročno, skrivnost priprave pa je v počasnem kuhanju pri nizkih temperaturah, s čimer se ohranijo hranljive lastnosti plodov.
V izdelkih Bakine tajne ne boste našli dodanih konzervansov, umetnih barvil in arom, rezultat tega pa so slastni, okusni in zdravi shranki. Polnijo jih v prepoznavne kozarčke, ki prinašajo na mize duh kulinarične tradicije naših babic.
Delikatese Bakine tajne poznajo vsi gastronomski avanturisti in gurmani, ki uživajo v kakovosti balkanske kuhinje.
Ali vse veste o ajvarju? https://www.ajvar.com/