Zanimivosti

Slastni ratatujev čatni za gurmane!

M. S., Maja
4. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Pravi izraz za čatni - tako priljubljeno prilogo po vsem svetu - bi bil najbrž namaz ali celo džem s koščki zelenjave in sadja. Chutney ali po hindujsko chatni so iz Indije prinesli Angleži, v prevodu pa pomeni »polizati«. Kako pripravimo ratatujev čatni? Izveste v spodnjem prispevku!

Revija Maja
Ratatujev čatni

Sestavine:
750 g sezonske zelenjave (rdeča paprika, jajčevci, bučke)
250 g paradižnika
2 rdeči čebuli
1 jabolko
1 rdeč feferon
175 g rjavega sladkorja
250 ml jabolčnega kisa
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička janeževih semen
2 žlički dimljene rdeče paprike v prahu
1 žlička morske soli

Preberite tudi: Maslena buča s pehtranom. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke. Paradižnik sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Jabolko olupimo, odstranimo peške in sesekljamo. Feferonu odstranimo semena in sesekljamo.

2. Vso zelenjavo, koščke jabolka in feferona stresemo v lonec, potresemo s sladkorjem, prilijemo kis, dodamo gorčična semena, papriko in sol.

3. Segrevamo in ves čas mešamo. Ko zavre, znižamo ogenj in kuhljamo še 20 minut.

4. Tako pripravljen čatni odstavimo z ognja, počakamo, da se rahlo ohladi, potem pa ga nalijemo v sterilizirane kozarce in neprepustno zapremo.

Nasvet

Steklene kozarce za vlaganje steriliziramo tako, da jih najprej umijemo in dobro splaknemo, potem pa postavimo v pekač in vstavimo v pečico, ogreto na 150 stopinj, za 10 minut.