Zanimivosti

Jedi iz voka

Katja Kmet, Zarja
25. 9. 2018, 11.01
Deli članek:

Vok (pa tudi običajna široka in globoka ponev) je čudovita posoda za pripravo okusnih jedi. Pa ne samo azijskih in eksotičnih – obnesejo se tudi recepti, ki so nam znani in pri srcu. Postopek je preprost in niti malo zamuden: v ogreto posodo dajemo koščke mesa in zelenjave, pri tem pa mešamo in pražimo, dokler v kuhinji ne zadiši po slastni hrani. Za piko na i dodamo še dišavnice, ki prinesejo svežino, in začimbe, ki pikantno poudarijo osnoven okus.

Revija Zarja
Ratatuj v voku

Govedina z zelenjavo v voku

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 20 minut

Sestavine: 250 g zrezkov iz mlade govedine (ali fileja) * 3 mlade čebule * 1 paprika (zelena ali rdeča) * 100 g mlade blitve * 2 žlici olja * poper * sol.

Preberite tudi: Fige v sladici ali na pici. Kliknite TUKAJ!

Priprava: Goveje zrezke potolčemo in narežemo na tanke trakce. Mlado čebulo očistimo in prečno narežemo na 2 cm dolge koščke. Papriko očistimo in narežemo na tanke pramene. Blitvo očistimo, operemo, odcedimo in narežemo na trakove. V voku (ali veliki ponvi) segrejemo olje in popečemo na trakce narezano govedino z vseh strani. Dodamo čebulo, papriko in blitvo ter med mešanjem popražimo. Solimo in popramo, nato pa v pokritem voku in na šibkem ognju dušimo še 3 minute. Po okusu začinimo in postrežemo z dušenim rižem.

Shutterstock
Govedina z zelenjavo v voku

Preberite tudi: Fige v sladici ali na pici. Kliknite TUKAJ!

Puran z zelenjavo v voku

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 200 g puranjih zrezkov iz prsnega kosa * po polovico rdeče, zelene in rumene paprike * 1 bučka * 2 korenčka * 100 g stročjega fižola * košček ingverjeve korenine * 1 strok česna * 3 mlade čebule * 1 dl kokosovega mleka * 1 žlička arašidovega masla * 3 žlice rastlinskega olja * ščepec karija * sol * poper.

Priprava: Stročji fižol očistimo in skuhamo v osoljenem kropu, da je še čvrst. Očistimo paprike, korenčka in bučko ter vse narežemo na kocke. Mlade čebule očistimo in narežemo na obročke. Ingver olupimo in na drobno sesekljamo. Česen narežemo na tanke rezinice. V voku segrejemo olje. Najprej popražimo korenje, papriko in bučko. Dodamo mlado čebulo, ingver in česen. Med mešanjem pražimo, da se vsa zelenjava hrustljavo opeče. Zelenjavo poberemo iz ponve. V ponev damo na trakce narezano puranje meso in ga zlato rjavo popečemo. Zalijemo s kokosovim mlekom in počakamo, da prevre. Dodamo popečeno zelenjavo in odcejen stročji fižol. Začinimo z arašidovim maslom, s karijem, soljo in poprom. Ko jed ponovno prevre, jo lahko postrežemo.

Revija Zarja
Puran z zelenjavo v voku

Umešana jajca v voku

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: solata: 1 solatna kumara * 1 žlica čilijeve omake (sladke) * 1 žlica limetinega soka * 2 žlici indijskih oreščkov; * umešana jajca: 20 g svežega ingverja * 1 podolgovata rdeča paprika * 3 mlade čebule * 1 strok česna * 3 jajca * 2 žlici sojine omake * 3 žličke olja * 2 stebli koriandra.

Priprava: Najprej pripravimo solato. Kumaro progasto olupimo, po dolžini prerežemo in ji izdolbemo semenje. Kumaro narežemo na trakce. Čilijevo omako zmešamo z limetinim sokom in 2 žlicama vode. Oreščke na grobo sesekljamo. Zmešamo omako, kumare in oreščke, da dobimo solato. Pustimo, da počaka. Ingver in očiščeno papriko narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo očistimo, bele in svetlo zelene dele narežemo na tanke obročke. Na drobno sesekljamo česen. Stepemo jajca in pol žlice sojine omake. V voku segrejemo 2 žlički olja. Dodamo ingver, papriko, mlado čebulo in česen. Med mešanjem pražimo 1 minuto, nato vzamemo iz ponve. V ponev nalijemo preostalo žličko olja in segrejemo. Na olje zlijemo jajčno zmes in pečemo, da jajce zakrkne, med pečenjem pa ga z lopatko potisnemo od roba proti sredini. Pečena jajca razdelimo na krožnika, obložimo z zelenjavo in potresemo s sesekljanim koriandrom. K jajcem postrežemo sojino omako in kumarično solato.

Revija Zarja
Umešana jajca v voku

Preprosti špageti v voku

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 20 minut

Sestavine: 200 g špagetov * sol * 1 strok česna * 10 vejic peteršilja * 80 g orehovih jedrc * 6 žlic oljčnega olja * poper * 30 g sveže naribanega parmezana * 2 žlici pinjol.

Priprava: Po navodilu z zavitka skuhamo špagete v veliki kozici osoljene vrele vode. Medtem na drobno sesekljamo česnov strok, osmukamo peteršiljeve listke in na grobo sesekljamo orehova jedrca. V ponvi za vok segrejemo oljčno olje. Dodamo česen in orehe ter pražimo in mešamo na zmernem ognju 1 minuto. Nato dodamo peteršilj in pinjole. Kuhane špagete odcedimo (a ne preveč, ostanejo naj še mokri) in stresemo v ponev. Pikantno solimo in popramo ter premešamo. Potresemo s parmezanom in postrežemo.

Revija Zarja
Preprosti špageti v voku

Ratatuj v voku

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 50 minut

Sestavine: 1 rumena paprika (180 g) * 100 g stebelne zelene * 1 bučka * 1 strok česna * 1 čili * 1 manjši jajčevec (250 g) * 150 g češnjevih paradižnikov * 1 vejica rožmarina * 5 vejic timijana * 2 žlici oljčnega olja * 1 žlička paradižnikove mezge * sol * 200 g pretlačenih paradižnikov * 2 žlici balzamičnega kisa * po želji: parmezan, 4 jajca.

Priprava: Očistimo papriko in jo narežemo na 1 cm široke trakove. Zeleno očistimo, operemo, steblo narežemo na pol centimetra široke rezine. Bučko očistimo, podolžno narežemo na četrtine, te pa prečno na 1 cm široke koščke. Čebulo prerežemo in narežemo na tanke polkrožne rezine, česen na drobno sesekljamo. Jajčevec narežemo na 1,5 cm velike kocke, češnjeve paradižnike prebodemo s konico noža. Rožmarin in timijan osmukamo ter sesekljamo, čili očistimo in na drobno narežemo. V voku ali ponvi segrejemo olje in na srednje močnem ognju steklasto popražimo česen in čili. Primešamo paradižnikovo mezgo in nekoliko popražimo. Dodamo papriko, zeleno, bučke in jajčevec, premešamo in pražimo 5 minut. Solimo in popramo, začinimo z rožmarinom in timijanom. Primešamo pretlačene paradižnike in dodamo češnjeve paradižnike. Pustimo, da vse skupaj nekoliko prevre, in prilijemo balzamični kis. Po želji potresemo z na grobo naribanim parmezanom in postrežemo.

Nasvet: Ko ratatuj odstavimo, vanj naredimo z žlico 4 vdolbine. V vsako ubijemo jajce. Ponev znova pristavimo, pokrijemo in na zmernem ognju segrevamo 15 minut, da jajca zakrknejo. Ratatuj z jajci je izdatna samostojna jed.

Revija Zarja
Krompirjeva ponev z mletim mesom

Krompirjeva ponev z mletim mesom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 300 g majhnih krompirjev * 3 mlade čebule * 2 žlici oljčnega olja * 300 g mešanega mletega mesa * 2 žlici karija v prahu * sol * poper * 2,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove.

Priprava: Krompirje olupimo in narežemo na polovice ali četrtine. Čebule očistimo, bele in svetlo zelene dele narežemo na 4 cm dolge koščke. V ponvi segrejemo oljčno olje. Po porcijah popečemo mleto meso, da porjavi. Vse meso damo v ponev, dodamo krompir, solimo, popramo, začinimo s karijem in zalijemo z juho. V pokriti ponvi kuhamo približno 20 minut. Dodamo mlado čebulo in kuhamo še 5 minut.

Revija Zarja
Riževa ponev z mletim mesom

Riževa ponev z mletim mesom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 1 rdeča paprika * 2 stebli stebelne zelene * 1 majhna čebula * 4 posušene marelice * 3 žlice olja * 250 g mešanega mletega mesa * 1 žlička paradižnikove mezge * 70 g dolgozrnatega riža (za hitro pripravo, ali napol skuhanega v osoljenem kropu) * sol * poper * 2,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 skodelica fižola v zrnju (iz konzerve ali vnaprej skuhanega) * drobnjak.

Priprava: Papriko očistimo in narežemo na kockice. Zeleno očistimo in narežemo na pol centimetra debele rezinice. Čebulo na drobno sesekljamo, marelice na tanko narežemo. V ponvi (ali voku) segrejemo olje in popečemo mleto meso, da svetlo porjavi. Dodamo papriko, zeleno in čebulo, premešamo ter še nekoliko pražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, marelice in riž (če smo ga vnaprej skuhali, ga prej seveda odcedimo). Solimo in popramo. Zalijemo z vročo juho. Ko juha zavre, kuhamo jed, da počasi vre v pokriti ponvi od 12 do 15 minut. Zadnjih 5 minut primešamo odcejen fižol v zrnju. Po okusu jed začinimo, potresemo z narezanim drobnjakom in postrežemo.

Revija Zarja
Ponev s kuskusom in piščancem

Ponev s kuskusom in piščancem

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 25 minut

Sestavine: 100 g kuskusa * 250 g korenja * 100 g (zamrznjenega) graha * 60 g posušenih marelic * 250 g piščančjega fileja * 2 žlici olja * sol * poper * kajenski poper * 1 dl pomarančnega soka * 1 dl perutninske juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 2 vejice mete * 150 g polnomastnega jogurta.

Priprava: Po navodilu z zavitka pripravimo kuskus: prelijemo ga z vrelo, osoljeno vodo in pustimo stati, da se napne. Medtem olupimo korenje in ga narežemo na rezine. Marelice sesekljamo, piščančji file narežemo na trakce. V ponvi ali voku segrejemo 2 žlici olja in rjavo popečemo piščančje trakce (3 minute). Solimo jih, popramo in vzamemo iz ponve. V ponev damo korenje in marelice ter popražimo. Solimo, popramo in začinimo s kajenskim poprom. Zalijemo z juho in s pomarančnim sokom, pokrijemo in kuhamo, da vre 10 minut. Po 7 minutah dodamo tudi zamrznjen grah. Zmešamo jogurt, sesekljane metine lističe, sol in poper. V ponev h korenju damo meso in kuskus, pregrejemo in postrežemo z jogurtom.

Revija Zarja
Ponev s tortelini in z grahom

Ponev s tortelini in z grahom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 1 čebula * 1 žlica olja * 150 g zamrznjenega graha * pol šopka peteršilja * 3 jajca * 1 dl sladke smetane * 1 dl mleka * sol * poper * 100 g naribanega sira (gavda) * 300 g tortelinov s špinačnim nadevom.

Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V nepregorni ponvi (primerni tudi za v pečico) segrejemo olje in pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo grah, premešamo, na hitro popražimo in odstavimo. Sesekljamo peteršilj, v visoki mešalni posodi pa z metlico raztepemo jajca, mleko, smetano, sol, poper in naribani sir. Torteline skuhamo v osoljenem kropu po navodilu z zavitka. Kuhane odcedimo na cedilu, nato pa stresemo v ponev ter pomešamo z grahom in s čebulo. Prelijemo z jajčno zmesjo in ponovno premešamo. Ponev postavimo v vročo pečico in pečemo jed pri 200 stopinjah 25 minut.

Zanimivosti