Prav riževe solate so ena tistih jedi, ki jih lahko jemo ohlajene. In pripravimo jih vnaprej, na primer zjutraj, da nam ni treba kuhati v največji vročini. Počakajo nas v hladilniku, ko pridemo iz služba ali, še mnogo bolje, s plaže.
Priprava je hitra in nezahtevna. Riž skuhamo tako, da vpije vso vodo in se zrna ne lepijo med sabo, nato ga povsem ohladimo. Medtem pripravimo dodatke, ki bodo jed spremenile v pravo posebnost po videzu in okusu.
Uporabimo lahko marsikaj, kar se vedno najde v hladilniku ali kar vzamemo s seboj na počitnice: svežo in hrustljavo zelenjavo, jajca, tunino, hladne kose pečenega piščanca, zelišča, vložene olive ali koruzo. Dodamo še aromatična zelišča in kakovostno olje, premešamo in pustimo, da se okusi prepojijo. Tako pripravljena riževa solata je odlična priloga ali samostojna jed.
Še ena možnost: v sezoni izobilja vložimo nekaj manjših kozarcev s koščki zelenjave, na primer paprike, jajčevcev, čebule, redkvice, kumar in bučk, ki jih narežemo na koščke in shranimo za pripravo riževih solat. Dodamo jim olje in vse, kar bi dali na solato, da nam je nekaj dela prihranjenega. S svežimi sestavinami ali mesom jih dopolnimo, tik preden jih postrežemo.
Takšne solate so zdrave, obenem pa nam dovolijo, da izrazimo vso svojo kuharsko ustvarjalnost. V resnici so tako preproste, da jih lahko naredi celo neizkušen kuhar.
Riževa solata z lososom in grahom
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 250 g riža, sol; 150 g lososovega fileja, žlica masla, 100 g kuhanega graha, 2 sveži mladi čebuli, 1 kumara, oljčno olje, 1 limona, sol, poper
Priprava: Riž skuhamo tako, da je še čvrst, nato ga ohladimo. Lososov file splaknemo z vodo in osušimo s kuhinjskim prtičkom. V ponvi ga na maslu popražimo na obeh straneh, odstranimo kožo, meso pa natrgamo na koščke in ga ohladimo. Mlado čebulo z zelenimi deli nasekljamo, grah za minuto potopimo v vrelo vodo, da se nekoliko zmehča. Kumare narežemo na drobne koščke. Vse sestavine dodamo k rižu. Solato pokapljamo z oljem in limoninim sokom, solimo, popramo ter premešamo in pustimo nekaj časa, da se okusi premešajo med sabo.
Solata z divjim rižem in gobicami
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 100 g divjega riža, 150 g belega riža, 200 g majhnih šampinjonov, šopek svežih zelišč (meta, bazilika, peteršilj, timijan, drobnjak), oljčno olje, sol, poper
Priprava: Vsako vrsto riža skuhamo posebej, saj potrebuje divji riž daljše kuhanje, nato ju ohladimo. Šampinjone očistimo in obrišemo s kuhinjskim prtičkom, a jih ne spiramo z vodo, da ne izgubijo arome in se lepše zapečejo. V ponvi jih na olju popražimo, da površina zakrkne. Zelišča očistimo in na drobno narežemo. Vse sestavine dodamo k rižu, začinimo in prelijemo z oljem ter premešamo. Solato ponudimo ohlajeno kot prilogo k mesu na žaru.
Preberite tudi: Kulinarično razvajanje z okusi Mediterana. Kliknite TUKAJ!
Študentska riževa solata
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 250 g riža, 1 paprika, 1 čebula, 1 pločevinka tunine, 1 mala pločevinka graha, 1 mala pločevinka koruze, nekaj vejic peteršilja, 1 limona, olje, sol, poper
Priprava: Riž skuhamo in ohladimo. Papriko narežemo na koščke, čebulo drobno nasekljamo, vloženo zelenjavo speremo z vodo in dobro odcedimo. Riž damo v skledo, ga prelijemo z oljem, v katerega je bila vložena tunina, in premešamo. Dodamo mu še preostale sestavine: grah, koruzo, papriko in tunino. Začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom ter vse premešamo. Po želji lahko v solato dodamo še nekaj žlic kuhanega fižola. Preden solato postrežemo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Riževa solata s tofujem in paradižnikom
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 250 g riža parboiled, 200 g tofuja, pest oliv, vloženih v olju, 2 srednje velika paradižnika, šopek bazilike riževo olje, sol, poper
Priprava: Riž skuhamo, da ostane še čvrst, nato ga ohladimo. Tofu narežemo na koščke in jih v ponvi na žlici olja nekoliko popražimo, da površina dobi zlato rumeno barvo. Paradižnik prepolovimo in mu odstranimo semena, meso pa narežemo na koščke. Riž damo v skledo in ga prelijemo z nekaj žlicami olja, v katerem so bile vložene olive. Dodamo popražene kocke tofuja, olive, paradižnik, sol in poper, vse dobro premešamo. Za boljšo aromo solati dodamo natrgane listke bazilike.
Pikantna solata z rižem basmati in rakci
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje 20 minut
Sestavine: 250 g riža basmati, 1 čili, 3 manjše paprike različnih barv, 200 g rakcev, 1 strok česna, 1 vejica rožmarina, olje, sol, poper
Priprava: Riž skuhamo in ga ohladimo. V ponvi za eno minuto najprej na olju, ki mu dodamo nasekljan strok česna, rožmarin in nekaj koščkov čilija, popražimo repke rakcev brez oklepa (lahko uporabimo vložene ali zamrznjene). Odstranimo jih in v isto ponev dodamo na koščke narezane paprike, da se nekoliko zmehčajo, a ostanejo še hrustljave. Ohladimo jih in skupaj z rakci primešamo rižu ter postrežemo ohlajeno kot samostojno lahko jed. Po potrebi dodamo sol, olje in poper. Različica: skupaj s papriko lahko popražimo tudi nasekljamo čebulo.
Riževa solata z rdečo peso, oreščki in meto
Za 4 osebe:
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 250 g riža, 3 srednje velike kuhane rdeče pese, 1 rdeča čebula, pest mešanih oreščkov, šopek sveže poprove mete, 1 limona, olje, sol, poper
Priprava: Čebulo narežemo na tanke rezine. Solimo in popramo jo ter prelijemo z oljem in limoninim sokom. Riž skuhamo tako, da ostane še čvrst, in ga ohladimo. Kuhamo rdečo peso olupimo, narežemo jo na kocke. V skledi premešamo riž, koščke rdeče pese, nasekljane oreščke in marinirano čebulo v olju in limoninem soku, po potrebi še dodatno začinimo. Solato premešamo in jo potresemo s svežimi metinimi listki.
Riževa solata z zeleno in piščancem
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 250 g riža, žafranika v prahu, 400 g piščančjega fileja, 1 vejica rožmarina, 2 stroka česna, 3 stebla stebelne zelene, 1 čebula, 1 čili, olje, sol, poper
Priprava: riž skuhamo v vodi, ki ji dodamo nekaj žafranike, da se riž rumeno obarva, nato ga ohladimo. V ponvi najprej na olju popražimo čili, rožmarin in česen, nato vse odstranimo in na odišavljenem olju popražimo koščke piščančjega fileja, da dobijo zlato rumeno barvo. Nato jih ohladimo. V skledo damo riž, koščke mesa, narezano čebulo, na koščke narezano surovo steblo zelene in vršičke listov zelene. Vse začinimo in pokapljamo z oljem ter premešamo.